20 vinkkiä juhlien järjestä­miseen

Parhaat bileet pienellä budjetilla

Parhaita juhlia muistellaan yhdessä pitkään ja hartaasti. Ikimuistoiset bileet eivät välttämättä vaadi isoja järjestelyitä tai tilin tyhjentämistä. Kun olet kekseliäs ja satsaat suunnitteluun, juhlien ei tarvitse maksaa paljon. Nappaa tästä parhaat vinkit, ja muista ottaa ilo irti sekä juhlien järjestämisestä että itse juhlista!

Varaa ostosmatka

1. Aloita ajoissa

Päätä ensimmäisenä juhlien suuret linjat kuten teema, vierasmäärä ja budjetti. Laske mukaan kaikki juhliin kuuluva: ruoka, juomat, koristelut ja mahdolliset tilavuokrat sekä esiintyjät. Mieti, missä voisit säästää, mutta älä stressaa järjestelyiden tai nuukailun vuoksi. Juhlien järjestämisenkin tulisi olla hauskaa.

2. Vieraslista ja kutsut

Juhlatila ja budjetti antavat raamit kutsuttavien vieraiden määrään. Kutsujen kanssa kannattaa olla ajoissa: varsinkin suuriin juhliin – kuten häihin – ne kannattaa lähettää jo 2–3 kuukautta ennen juhlapäivää. Pienempiin juhliin riittää kutsu pari viikkoa ennen juhlia.

Hauskat paperiveneet toimivat sekä paikkakortteina että ruokien nimikyltteinä.

 

3. Aikatauluta järjestelyt

Suunnittele mitä kaikkea voit tehdä hyvissä ajoin ennen juhlia. Määritä vastuualueet: kuka tekee mitäkin. Kokataanko juhliin kaikki itse vai ostetaanko jotain valmiina? Pakastuksenkestäviä ruokia voi tehdä valmiiksi jo viikkoja ennen h-hetkeä. Koristeiden ja paikkakorttien askartelu kimpassa on hauskaa ajanvietettä, jonka voi hoitaa alta pois reilusti ennen juhlia.

4. Hanki juomat ajoissa

Säästät euroja, aikaa ja hermoja, kun hankit juhlajuomat hyvissä ajoin. Kätevimmin hoidat ostokset tilaamalla alkoholit Tallinkin Pre-Order-palvelusta. Tilatut juomat tuodaan suoraan autollesi Tallinnan satamassa. Paljon helpommaksi ei juhlashoppailu muutu!

5. Kuinka paljon riittää?

Hyvistä juhlista eivät juomat lopu kesken. Onneksi vieraat tuovat usein myös jotain mukanaan. Pullollisesta viiniä riittää 6–7 lasilliseen (12 cl). Useimmiten lasketaan, että viiniä tai kuohuvaa kuluu noin yksi lasillinen alkujuomana ja kaksi lasillista ruokajuomana. Muu menekki riippuu vieraista ja juhlien hengestä.

 

6. Alkoholitonta myös

Varaa juhliin myös riittävästi vettä ja muita alkoholittomia juomia. Mocktailit ja alkoholittomat boolit ovat raikkaita ja trendikkäitä. Jos juhlapaikalla ei ole jääkaappia, pidä juomat kylminä täyttämällä kylmälaukku tai vaikka vauvojen kylpyamme jäillä. Voit ostaa jäitä isommista marketeista sekä joistain ravintoloista. Juhlissa juodaan yleensä myös kahvit. Yhdestä kahvipaketista riittää noin 50 kupilliseen. Varaa sitä noin 2–3 kupillista per vieras. Teenjuojia kannattaa hemmotella irtoteevalikoimalla.

7. Jottei jäisi nälkä

Juhlatarjoilujen menekin arvioiminen voi olla haastavaa. Nyrkkisääntönä pidetään sitä, että ruokaa tarvitaan noin 350–500 g syöjää kohden, ja siitä 140–180 grammaa tulisi olla lihaa, kalaa tai kasvisproteiinia. Jos tarjoat jälkkäriksi kakkua, yhdestä neljän munan kakusta saa 10–12 siivua. Kakun voi ostaa myös valmiina esimerkiksi Tallinnasta, jossa leivonnaiset ovat puolet edullisempia kuin Suomessa. Katso tästä Tallinnan parhaat kakkukahvilat

Muista, että mitä monipuolisempi valikoima kakkuja on tarjolla, sitä suurempi on niiden menekki.

8. Helppo juhlamenu

Megastarin kokki Riia Redima tietää, ettei isolle porukalle kannata kokata mitään liian monimutkaista. ”Juhlaruoan pitää olla raikasta, mehukasta, nopeaa, helppoa ja edullista,” neuvoo Riia. Hänen laatimansa juhlamenu koostuu uunissa paahdetuista broilerinkoivista, tilli-mustaherukkakurkuista, raikkaasta melonisalaatista ja kaupan valmiista naan-leivistä. Grillaa ne kevyesti molemmin puolin ennen tarjoilua.

9. Chilimarinoidut broilerinkoivet

(20 annosta)
Nämä herkulliset koivet valmistuvat näppärästi uunissa.

TARVITSET
6 kg maustamattomia broilerin koipireisiä

MARINADI
3 dl rypsiöljyä
50 g tuoretta chiliä
100 g silputtua lehtipersiljaa
½ tl mustapippuria myllystä
1 tl suolaa

TEE NÄIN
Mittaa marinadin ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja sekoita ne tasaiseksi tahnaksi. Peitä koipireidet marinadilla ja anna niiden maustua jääkaapissa 4–6 tuntia. Paista koipireidet uunissa 180 asteessa noin 60 minuuttia. Voit myös grillata ne kypsiksi.

10. Kesäinen kurkkusalaatti

Juhliin mummonkurkut maustetaan trendikkäästi mustaherukan lehdillä ja valkosipulilla.

TARVITSET
1,5 kg avomaakurkkuja
100 g tuoretta tilliä
100 g mustaherukan lehtiä
2-3 valkosipulinkynttä

LIEMI
1 l vettä
3 rkl suolaa
2 rkl sokeria

TEE NÄIN
Pese kurkut ja liota niitä kylmässä vedessä noin tunnin ajan. Leikkaa kurkut ohuiksi viipaleiksi. Asettele kurkkuviipaleet, tilli, mustaherukan lehdet ja valkosipulinkynnet kerroksittain isoon kulhoon. Sekoita kiehuvaan veteen suola ja sokeri. Kaada kuuma mausteliemi kurkkujen päälle ja anna seistä 4–6 tuntia.

11. Raikas melonisalaatti

Raikas ja värikäs melonisalaatti näyttää upealta juhlapöydässä.

TARVITSET
2 kg vesimelonia kuutioina
2 kg cantaloupe- tai hunajamelonia kuutioina
0,5 kg appelsiinin fileitä (appelsiinin lohkoja, joista on poistettu kalvot)
200 g kirsikkatomaatteja
1 dl tuoretta korianteria
½–1 dl kurpitsansiemeniä

TEE NÄIN
Sekoita ainekset keskenään, mausta korianterilla, suolalla ja sokerilla. Tarjoile heti.

Raikas alkoholiton kesäbooli maistuu sekä lapsille että aikuisille.

 

12. Lime-inkivääri-mangobooli

Trendikkään mocktailin voi valmistaa myös isolle porukalle, kun sen sekoittaa booliksi kannuun. Tästä riittää alkujuomaksi parillekymmenelle.

TARVITSET
10 cl Modo Lemon Grass -makusiirappia
1 dl Modo Mango -makusiirappia
2 l Ginger Alea
7 limeä
Tuoretta minttua
Jäitä
Täytä kannu jäillä, lisää kaksi limeä siivuina ja viiden limen mehu. Lisää makusiirapit ja täytä kannu Ginger Alella. Koristele tuoreella mintulla.

 

13. Kata rennosti

Eripariset astiat ja tuolit tekevät juhlista rennot ja helpottavat järjestelyitä. Kun juhlissa on hyvä tunnelma, vieraatkin viihtyvät. Kysele astioita ja tuoleja lainaan naapurilta tai ystäviltä, kaikkea ei tarvitse löytyä omasta takaa. Eripariset kattaukset ovat supertrendikkäitä.

14. Koristeet luonnosta

Koristele juhlapaikka luonnosta löytyvillä kukilla, oksilla ja lehdillä. Kukkakimppuihin voit sekoittaa luonnonkasveja, markettikukkia, oksia ja yrttejä. Herkät ja kestävät kimput syntyvät esimerkiksi harsokukista ja neilikoista. Leikkaa varsiin uudet imupinnat terävällä veitsellä ja anna kukkien olla vedessä viileässä paikassa yön yli – näin ne kestävät juhlissa kauniina. Vinkki: Hanki juhliin kukat Tallinnasta, ne ovat siellä halvempia kuin Suomessa.

Edullisimmat pöytäkoristeet löytyvät luonnosta.

 

15. Teema ja värit

Suunnittele juhlien teema ja väritys. Usein vähempi on parempi, sillä monen värin tai kuosin yhdistelmä voi tehdä juhlien yleisilmeestä levottoman. Mieti, miltä juhlapaikka näyttää, kun siellä on paljon ihmisiä. Raikas ja heleä meriteema toimii aina. Tee pöytiin kynttilälyhtyjä puhdistetuista lasipurkeista. Laita purkin pohjalle hiekkaa, lisää kiviä ja simpukoita ja aseta kynttilä purkkiin. Sido vielä purkin suulle kaunis naru koristeeksi. Kannattaa myös piipahtaa Tallinnasta löytyvään askartelijoiden aarreaitta Karnaluxiin, josta löytyy edullisesti ihania juhlasomisteita.

16. Juhlapöydän logistiikka

Kata buffet-pöytä siten, että vieraiden on helppo noutaa ruokaa. Lautaset kertovat aloituskohdan. Aterimet ja servietit voivat olla pöydän loppupäässä. Asettele tarjoiluastioita eri korkeuksille niin pöytä saa lisää elävyyttä, ja ruoat ovat paremmin nähtävillä. Tarjoiluastioita saa nostettua korkeammalle asettamalla niitä esimerkiksi nurinpäin käännetyn kulhon tai maljakon päälle. Ruuhkan välttämiseksi kata juomat ja jälkiruoat erilliselle pöydälle.

17. Miksaa ja minglaa

Vaikka ruoat tarjoiltaisiin buffet-pöydästä, voit silti tehdä istumajärjestyksen. Nimetyt paikat ovat hauska keino sekoittaa kaveriporukoita. Merkitse istumapaikat pöytiin paikkakorteilla ja tee niistä myös kartta juhlatilan seinälle.

Tiesitkö, että parivuoteen lakana on mitä mainioin juhlapöytäliina?

 

18. Kortti kertoo kaiken

Merkitse kaikki ruoat persoonallisilla kylteillä erikoisruokavaliota noudattavia varten. Voit taiteilla vaikkapa paperiveneitä tai pieniä lippuja, joihin kirjoitat ruoan nimen ja sen, onko ruoka esimerkiksi laktoositon, gluteeniton tai vegaaninen. Yksinkertaisimmillaan kaunis kortti syntyy hiukan paksummasta paperista ja kauniilla käsialalla kirjoitetusta tekstistä.

19. Kekseliäisyys kannattaa

Älä ota paineita, jos kaapeistasi ei löydy jättikokoisia juhlapöytäliinoja – voit mainiosti hyödyntää muita kodin tekstiilejä. Esimerkiksi parivuoteen lakana toimii hyvin noutopöydän liinana.

20. Relaa ja nauti

Juhlat eivät ole vain vieraita varten. Kun hoidat järjestelyt huolella ja hyvissä ajoin, etkä ota juhlista suorituspaineita, voit itsekin nauttia niistä! Kannattaa myös kysellä apukäsiä – naapurin teinit kahvinkeittoapuna helpottavat emännän ja isännän vastuuta.

Tutustu Tallinnan ostosristeilyihin →