Rakkautta Gatsbyn kulisseissa

Cover image

Säkenöivä The Great Gatsby Cruise Show

Teksti Tia Nikkinen, kuvitus Inga Tammivuori

Silja Serenaden täysin uudistuneessa Starlight-yökerhossa pyörii maailmanluokan The Great Gatsby -show 31.1.2019 asti. Sen tekeminen on vaatinut koe-esiintymisiä ympäri Eurooppaa – ja yhden parin rakastumisen Serenadella kaksi vuotta sitten. Esiintyjät laivalla kertovat, mitä kulissien takana tapahtuu.

Tutustu Silja Serenaden viihdetarjontaan

Katso video Gatsby-showsta

 

Pitkään haaveiltu show

Kuusi mustiin pukeutunutta tanssijaa seisoo jonossa ja liikehtii yhtäaikaisesti rastapäisen koreografin ohjeiden mukaan. On iltapäivä Silja Serenadella ja laivalla on käynnissä 1920-luvulle vievän The Great Gatsby -show’n harjoitukset. Se on vasta remontoidun Starlight-yökerhon talven suursatsaus. Vaikka show on pyörinyt jo marraskuun lopusta alkaen, tekijät treenaavat säännöllisesti, koska haluavat hioa esitystä koko ajan paremmaksi.

”Viilaamme yksityiskohtia ja harjoittelemme erilaisia tapoja luoda tunnelmia”, show’n toinen tuottaja Gengis van Gool kertoo katsellessaan harjoituksia."

”Haluamme että show’mme on nuorillekin kiinnostava ja cool. Elämä netissä on epätodellista, mutta live-esitykset ovat täyttä totta ja hetkessä elämistä”, Gengis sanoo. Gengisin puoliso, esityksen toinen tuottaja ja siinä laulava Viktoria Ståhl komppaa vieressä. Viktoria on ruotsalainen laulaja, Gengis kahdeksannen polven sirkusesiintyjä Sveitsistä, ja heillä on oma tuotantoyhtiö Show-On Productions. Esiintyjiä on myös Yhdysvalloista, Italiasta ja Portugalista. Tanssijat ja itsekin tanssiva koreografi Dmitriy Yudin ovat kotoisin Ukrainasta.

Dmitriyn tunnistaa muhkeista rastoista, jotka heiluvat tanssiessa.

Tanssijoiden musta jonomuodostelma hajaantuu kahteen riviin. Jalat nousevat niin korkealle kuin strechfarkut vain antavat myöten. Gengis ja Viktoria halusivat tuoda pitkään haaveilemansa Gatsbyn juuri Silja Serenadelle, koska se on heille tärkeä paikka.

Siellä he kaksi vuotta sitten rakastuivat.

Kahden hytin kulkijat

Hytin televisiossa pyörii BBC:n maailmanuutiset, mutta Viktoria ja Gengis eivät ehdi sitä nyt katsella. Tässä Promenaden puoleisessa erittäin siistissä hytissä Viktoria ja Gengis nukkuvat, merenpuoleinen hytti toimii Viktorian pukuhuoneena. Siellä on luonnonvaloa, iso peili, hyllyillä keikkuvia vaatepinoja ja pitkä rivi kosmetiikkaa.

Pariskunta ja muut Gatsbyn esiintyjät asuvat laivalla kaksi ja puoli kuukautta. Pari vuotta sitten Viktoria ja Gengis esiintyivät Silja Serenadella peräti neljä kuukautta, joten heillä oli aikaa törmätä toisiinsa.

Kun Gengis ja Viktoria haluavat rentoutua, he viettävät aikaa kahdestaan ja käyvät vaikka syömässä.

Jos näit silloin Gengis van Goolin esiintymisen Promedanella, et luultavasti ole unohtanut sitä. Sveitsiläinen extreme-esiintyjä juoksi ja hyppi jättimäisen Wheel of Death -pyörän päällä henkensä uhalla, ja alapuolella yleisö kirkui jännityksestä.

Samaan aikaan yökerhossa, silloisessa Atlantiksessa, lauloi kuulasääninen Viktoria Ståhl, jonka herkkää esiintymistä Gengis suuntasi iltaisin katsomaan. ”Ja sitten Gengis alkoikin koputella hyttini oveen”, Viktoria nauraa.

Tuolloin Viktoria ja Gengis kuluttivat vapaa-aikaansa kuuntelemalla hytissä musiikkia: jazzia, charlestonia, swingiä, elektroswingiä. He miettivät, että vanhoja musiikkityylejä kuulee liian harvoin ja ne kuulostavat vielä paremmalta kun niihin sekoittelee nykyaikaisia elementtejä kuten elektrobiittejä.

The Great Gatsby show’n siemen oli kylvetty.

Tanssijat treenaavat iltapäivisin, kun matkustajat ovat maissa.

Starlightin ihmeellinen taika

Siinä missä Gatsby-show on Gengisin ja Viktorian tapaamisen tulosta, tärkeä kohtaaminen tapahtui myös Genevessä kahdeksan vuotta sitten. Silloin Dmitriy Yudin pestattiin balettiryhmänsä kanssa tanssimaan Gengisin isän sirkukseen, ja kaksi energistä nuorta miestä kohtasi.

”Olimme nuoria, hulluja ja täynnä energiaa. Ajattelimme, että joskus vielä luomme jotain yhdessä”, Dmitriy kertoo.

Dmitriy tuli Gengisin mieleen, kun hän oli Viktorian kanssa pitänyt koe-esiintymisiä Italiassa ja Sveitsissä, mutta harva hakijoista sytytti uutta tuottajaparia. Sen sijaan Dmitriy ja hänen Pirate Club -tanssiryhmänsä tekivät heti vaikutuksen. Dmitriy istuu Starlight-yökerhon uudistetussa keulabaarissa Sea View Loungessa, josta päiväsaikaan aukeavat lumoavat maisemat Klippanin saareen ja merelle, kun ollaan Helsingissä.

Nykyisessä Starlight-yökerhossa on hiljattain uusittu näyttävästi mm. keulabaari ja baaritiski sekä muita yleisiä tiloja.

Tämä on hänen lempipaikkansa koko laivalla, ja tänne hän usein vetäytyy päivisin kuuntelemaan musiikkia ja suunnittelemaan tulevia esiintymisiä läppärinsä kanssa. Yleensä Dmitriy ryhmineen esiintyy Turkin viiden tähden hotelleissa tai kiertueilla Venäjällä, jossa Dmitriy on tv:stä tuttu. Laiva ja Starlightin ovaali esiintymislava on tanssija-koreografille uusi kokemus.

”Tämä on aivan erilainen esiintymispaikka kuin mikään aiemmin kokemani, tuntuu että täällä on jonkinlaista taikaa. On upeaa olla lavalla niin lähellä merta. Kun laiva joskus heiluu, tanssilattialla täytyy vain improvisoida. Rakastan sitä!”

Laivan esiintyjien esimies

Silja Serenaden risteilypäällikkö Köpi Kosolalle esiintyjät laivoilla ovat tuttuja. Köpi on työskennellyt merellä jo 30 vuotta ja Serenadellakin jo vuodesta 2007.

Risteilypäällikkö on laivan esiintyjien esimies, joka laatii aikataulut, perehdyttää esiintyjät ja varmistaa joka päivä, että viihdeohjelmisto sujuu laivalla kuten pitääkin. The Great Gatsby on ensimmäinen show, johon tuottajat halusivat teettää Köpillekin esiintymisasun. Kun Köpi kuuluttaa esiintyjät lavalle, hän vaihtaa sinisen pikkutakkinsa tilalle 1920-luvun tunnelmiin vievän siniharmaaraitaisen takin.

Risteilypäällikkö Köpi Kosola pukee ennen esitystä päälleen Gatsbya varten tehdyn raitatakkinsa.

”Tässä show’ssa on todella hienoja elementtejä, kuten näyttävä rullaluistelukohtaus, upea burleskiesitys, loistava laulaja Viktoria ja taitavat tanssijat. Mukaan on saatu jopa ilma-akrobatiaesitys discopallon päällä”, Köpi kertoo.

Köpillä on esityksessä kaksoisrooli, sillä alkuspiikkauksen lisäksi hän toimii valomiehenä. Hänen tehtävänsä on saada laulaja, burleskitaiteilija, akrobaatti ja saksofonisti pysymään valokeilassa.

Ennen illan esityksiä Köpi tarkistaa ääni- ja valoteknikoilta, että kaikki on kunnossa. Sen jälkeen hän piipahtaa paapuurin puolella artistien pukuhuoneessa ja varmistaa tuottajan kanssa, että hommat sujuvat kuten pitääkin. Esiintyjät tapaavat toisensa takahuoneessa aina tuntia ennen esitystä varten. Se on erityisen tärkeä hetki.

Hetki ennen H-hetkeä

Takahuoneita on oikeastaan kaksi. Pitkän käytävän varrella on kaksi suurehkoa peilien reunustamaa pukuhuonetta, jotka pursuilevat värikkäitä asuja: puuhkia, glitteriä, kultaa, paljetteja, jättimäisiä koristesulkia ja pukuja, joita kuka tahansa arvonsa tunteva gangsteri tai lady voisi pukea päällensä.

Ennen esitystä joku avaa ääntä, toinen venyttelee, kolmas puhaltelee saksofonia, neljäs viilaa asua.

”Juttelemme tai emme juttele, tärkeintä on olla asut päällä samassa tilassa”, Dmitriy kertoo. Gengis ei ole tavallinen tuottaja, joka seuraisi asioita vain sivusta. Hän on tottunut paiskimaan töitä sirkuksessa lapsesta saakka, joten hän ”juoksee paikasta toiseen” ja preppaa esiintyjiä.

“Valehtelisin jos väittäisin, että tämä on joka päivä vain vaaleanpunaista ja ihanaa. Haluamme, että show on täydellinen, joten olemme myös vaativia sen suhteen.” Yleensä Viktoria napauttaa takahuoneessa soimaan musiikkia, jotta esiintyjät pääsevät oikeanlaiseen tunnelmaan.

Ryhmäkuva: Gengis, Viktoria ja tanssijat rakastavat laivalla esiintymistä. Siellä on aina erityinen tunnelma.

Hän soittaa usein myös niitä biisejä, joita hän ja Gengis kuuntelivat kaksi vuotta sitten hyteissään. Samoja kappaleita soi myös show’ssa. Dmitriy sanoo, että esiintyjienkin voi olla joskus vaikeaa saada energiat ylös, mutta esiintyvä taiteilija ei voi koskaan olla lavalla väsynyt.

”Yhdessäolo on kuin Redbullia, pieni moottori. Saamme toisistamme energiaa ja motivaatiota, koska lavalle mennessä meidän pitää olla kuin Ferrari”, Dmitriy sanoo. Hetkeä ennen lavalle astumista Dmitriy ajattelee vain ihmisten silmiä.

”Kun tulee lavalle, pitää aina löytää kivat silmät, jotka odottavat hyvää show’ta.”


Katso video Starlightin uudistuksesta

Tutustu Päivä Tukholmassa -risteilyyn ja varaa merimatka →