Heittäydy tangon vietäväksi

Cover image

Ennen näkemätöntä intohimoa, draamaa ja argentiinalaisia rytmejä

Jos kuvittelit tangon olevan tylsää tai vain vanhemman väen juttu, et ole tavannut Marcos Ayalaa ja hänen tangotanssiryhmäänsä. Siljan Päivä Tukholmassa –risteilyllä Helsingistä esiintyvät argentiinalaiset tanssijat saavat näkemään tangon uusin silmin.

Silja Resort - Let's Tango

Argentiinalaista tangoa

Kun tanssija Marcos Ayala astuu Silja Serenaden Sea View Lounge -keulabaariin, yhdellä vilkaisulla tulee selväksi, että ollaan kaukana Tangomarkkinoista. Marcosilla on yllään musta läpikuultava verkkopaita, ja tummia silmiä korostavat hiilenmustat kajaalirajaukset. Viimeistään ylväs ryhti ja sulavat askeleet paljastavat hänet ammattitanssijaksi.

”Buenos días”, Buenos Airesin kasvatti tervehtii ja vilauttaa vitivalkoista hymyään.

Marcos, 33, on kansainvälisesti palkittu huipputanssija, joka aloitti ammattilaisuransa jo 17-vuotiaana. Siitä lähtien hän on tanssinut tangoa Argentiinan lisäksi ympäri maailmaa. Silja Serenadelle ja Silja Symphonylle hänen 12 hengen tanssiseurueensa saapui keikoilta Israelista.

Marcos Ayala kiertää Tango Companynsa kanssa keskimäärin puolet vuodesta ympäri maailmaa.

”Ihmisillä on tietynlainen kuva tangosta. Suurin osa ajattelee, että se on tylsää ja tarkoitettu vanhemmille ihmisille. Haluamme näyttää nuorillekin, miten monipuolista tango voi olla”, Marcos sanoo.

”Tangossa on kyse yleismaailmallisista asioista: rakkaudesta, surusta, intohimosta, kaihosta – elämän perusasioista.”

Niistä Marcos ei ymmärtänyt vielä paljoakaan, kun hän 12-vuotiaana koripallojuniorina kuuli ensi kerran Astor Piazzollan tango nuevoa, joka yhdistelee argentiinalaiseen tangoa, jazzia ja taidemusiikkia.

Se oli silti rakkautta ensi kuulemalta.

Erilainen tangoristeily

Marcos Ayala seisoo mustissaan keskellä Starlight-yökerhon lavaa ja napsauttelee käskevästi sormiaan. Korsetteihin pukeutuneet mies- ja naistanssijat liikkuvat orjallisesti napsautusten mukaan. Kohta he taipuvat ja taivuttavat, takaraivot lavaa viistäen ja sääret kohonneina kohti kattoa.

Marcos Ayala Tango Companyn esityksestä ei puutu latausta tai draamaa. Menossa ovat hyvän ja pahan romanssista kertovan keskiyön show’n pukuharjoitukset.

Siljan Päivä Tukholmassa –risteilyille Helsingistä tanssiryhmä on työstänyt neljä show’ta, ja esitykset ovat erilaisia alkuillasta ja keskiyöllä. Alkuillan esityksiä voivat tulla lapsetkin katsomaan, mutta keskiyön show’ta Marcos kuvailee sensuellimmaksi ja rohkeammaksi.

Suomalainen tango ei näytä aivan tältä.

Lavalla naisten röyhelöhelmat ovat vaihtuneet pelkiksi verkkosukkahousuiksi ja miehet ovat riisuneet korsettinsa vatsalihasten tieltä. Ollaan tosiaan kaukana Satumaan tunnelmista.

”Olen kuullut, että Suomessa tangoa tanssitaan etupäässä lavoilla maaseudulla. Argentiinassa sitä tanssitaan tanssisaleissa kaupungeissa”, Marcos sanoo.

”Ei se silti meilläkään ole nuorten juttu. Tangossa on erotiikkaa, jota minäkään en pienenä poikana ymmärtänyt.”

17-vuotiaana Marcos kipuili sen kanssa, olisiko hänestä ammattitanssijaksi. Rakkaus musiikkiin vei kuitenkin mennessään. Hän halusi tuoda tangoa nykyaikaan.

”Tanssi yhdistää ihmisiä, vaikka ei olisi yhteistä kieltä”, Marcos Ayala sanoo.

Machoilu jää vähemmälle

Paola Camacho ja Marcos Ayala tuijottavat toisiaan silmiin ja aloittavat keskiyön show’n loppuhuipennuksen. Paola pyörii ja taipuu Marcosin vietävänä sellaisella vauhdilla ja intensiteetillä, että parin välillä täytyy olla syvä luottamus – ja satoja harjoittelutunteja.

”Esityksemme ovat todella teatraalisia, ja yhdistämme niihin moderneja elementtejä, kuten liikkeitä muistakin tansseista”, Marcos sanoo.

Hän kertoo, että aiemmin tango oli Argentiinassa macho-tanssi, mutta se on kehittynyt samalla kuin yhteiskuntakin.

Paola Camacho on Marcosin tanssipari, ja he viihtyvät hyvin yhdessä. Vaikka Marcos Ayala johtaa tanssiryhmää, tanssijat ovat tasa-arvoisia ja jokaisen mielipidettä kuunnellaan.

”Vaikka kerromme esityksissämme myös tangon historiaa, pitää ymmärtää aikaa, jossa elämme. Argentiinassakin naiset ja miehet ovat nykyään pitkälti tasa-arvoisia”, Marcos sanoo.

”Toki tangossa mies vie tanssin tekniikan takia, mutta naisten ja miesten roolit voivat olla erilaisia kuin ennen.”

Marcosia innostaa ajatus, että esityksen nähtyään joku nuori voisi innostua tanssimaan tangoa. Hänen mielestään tangon kautta voi löytää itsestään uusia puolia ja päästä yhteyteen omien tunteiden kanssa.

”Kahdesta ihmisestä tulee yhtä, kun he tanssivat ja hengittävät samaan tahtiin”, Marcos sanoo.

”Tango kehittää sielua.”

 
 

Tango vie lomalle 1.9.–30.11.

 

Anna Etelä-Amerikan rytmien viedä sinut elämysmatkalle Siljan Helsinki-Tukholma-reitin laivoilla 1.9.-30.11. Koe laivalla mm. argentiinalaisen Marcos Ayala Tango Companyn eloisat showt, osallistu tangotunneille ja pyörähtele tanssiparketilla tangotunnelmaan sekä herkuttele Grill Housen erikoismenulla.

Nauti Grill House -ravintolan Dry Aged Beefiä sisältävä The Taste of Tango -erikoismenu ja viimeistele makumatkasi etelä-amerikkalaisilla huippuviineillä.

Silja Resort – Let's Tango →
Silja Resort – enemmän elämyksiä →
Viihde laivoilla →

 

Tutustu ja varaa Päivä Tukholmassa -risteily Helsingistä →