Ruoka­hävikkiä vähentä­mässä

Cover image

WWF nuorten ja Tallink Siljan yhteistyö

WWF Nuoret ja Tallink Silja aloittivat yhteistyön laivojen buffet-ravintoloiden ruokahävikin vähentämiseksi. Neljä WWF Nuorten jäsentä lähti Silja Serenadelle katsomaan, mitä asian eteen voitaisiin tehdä. WWF Nuoret vierailivat risteilyn aikana Grande Buffet -ravintolassa ja kuvasivat materiaalia, jota käytetään laivoilla inspiroimaan matkustajia ruokahävikin vähentämiseksi.

Lue lisää WWF -yhteistyöstämme

 

WWF Nuoret

WWF Nuoret ovat WWF Suomen alla toimiva joukko vapaaehtoisia nuoria, jotka innostavat suomalaisia ympäristöystävällisempiin valintoihin ja erityisesti pohtimaan ruokavalintojensa merkitystä. Erityisesti kasvisruoan lisääminen ja ruokahävikin vähentäminen ovat merkittäviä tekoja, joita jokainen suomalainen voi tehdä ympäristövaikutustensa pienentämiseksi. Yhteistyö Tallink Siljan kanssa ruokahävikin vähentämiseksi on yksi monista WWF Nuorten ruoka-aiheisista projekteista, joista voit lukea lisää Vaikuta syömällä -sivulta.

Miksi ruokahävikin vähentäminen on tärkeää?

Maailmassa 30 prosenttia ruoasta päätyy hävikkiin ja Suomessa kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan koko elintarvikeketjussa peräti 10-15 prosenttia.

Ruoan tuottaminen, kuljettaminen ja valmistaminen aiheuttavat huomattavasti päästöjä ja ruoan päätyessä roskiin ovat päästöt syntyneet turhaan. Tämän vuoksi on tärkeää, että jokainen elintarvikeketjun toimija, tuottajista kuluttajiin pyrkii hävikin minimoimiseen.

Tallink Silja tekee paljon töitä vähentääkseen ruokahävikkiä, mutta se ei onnistu ilman jokaisen matkustajan panostusta. Positiivista on, että pienilläkin muutoksilla jokainen buffetissa ruokaileva voi vaikuttaa hävikin määrän vähenemiseen.

 

Tallink Silja ja matkustajat voivat yhdessä vaikuttaa ruokahävikin määrään.

 

Risteilyn aikana WWF Nuoret pääsivät myös haastattelemaan Silja Serenaden keittiöpäällikköä Heikki Härmää, joka toivoo, että asiakkaat hyödyntäisivät pieniä yksittäisannoksia, jotta ruokaa ei päätyisi roskiin. Vaikka ruokahävikin vähentäminen on tärkeää, tulee kuitenkin muistaa, että ruoasta saa ja pitää myös nauttia.

Mitä Tallink Siljalla tehdään ruokahävikin minimoimiseksi?

Silja Serenaden Grande Buffet -ravintolassa on yhteensä 644 asiakaspaikkaa ja yhden illan aikana järjestetään 2-3 kattausta. Näin ollen, jos jokainen ruokailija tekee pienenkin muutoksen ruokailutavoissaan, on kokonaisvaikutus suuri.

Grande Buffet -ravintolassa myös vatihävikkiä on vähennetty.

 

Grande Buffetissa on otettu käyttöön kapeammat tarjoiluvadit ja pienemmät kulhot, eli ruokaa on määrällisesti tarjolla vähemmän, jolloin vatihävikki pysyy hallussa. Esillä oleva ruoka mitoitetaan aina kyseisen kattauksen ruokailijamäärän mukaan. Tarjoiluastioissa on esillä pieniä yksittäisannoksia ja tämän lisäksi tarjoilulinjastot on jaettu toreihin, kuten esimerkiksi kalatori, kasvistori ja teematori. Näin ruokailijoiden on helpompi ottaa vähemmän ruokaa kerralla ja hakea lisää pieniä annoksia useamman kerran, jolloin ruokahävikkiä syntyy vähemmän.

Biojätettä kuitenkin syntyy buffetissa ruokailevien pois heittämästä ruoasta ja vaikka biojätteen hyödyntämiseksi pyritään jatkuvasti keksimään keinoja, ei biojätteeseen päätyvää ruokaa kuitenkaan vielä pystytä hyödyntämään kustannustehokkaasti. Tämän vuoksi on hyvin tärkeää, että ruokahävikkiä syntyisi mahdollisimman vähän.

Lue lisää vastuullisuustoiminnasta Tallink Siljalla

 
 

Mitä yksittäinen matkustaja sitten voi tehdä ruokahävikkinsä pienentämiseksi?

Yksittäisillä matkustajilla on mahdollisuus vaikuttaa ruokahävikin minimoimiseen. Tässä vielä muutamia vinkkejä, joilla jokainen voi vähentää omaa ruokahävikkiään.

  • Kerää kauniita ja pieniä annoksia ja hae ruokaa lisää useamman kerran.
  • Hyödynnä buffetin eri toreja.
  • Käytä hyväksi tilaisuus maistella pieniä määriä monia erilaisia ruokia ja kokeile uusia makuyhdistelmiä.
  • Vältä erityisesti paljon ilmastoa kuormittavien tuotteiden, kuten lihan ja juuston, heittämistä roskiin.
  • Syö lautasesi aina tyhjäksi.
 

Artikkelin on kirjoittanut Niina Jyränen, WWF Nuoret. Tutustu nuorten Instagram -kanavaan.

 

Tutustu ja varaa vastuullinen herkuttelumatka merellä →