Jokainen annos ajatusta täynnä

Cover image

Vastuullisuus ja herkullisuus samalla lautasella

Kun Silja Linen ja Tallinkin laivojen kokit suunnittelevat ravintoloiden ruokalistoja, kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys ovat yhtä tärkeitä kuin maku. Pyysimme Silja Serenaden ja Galaxyn keittiöpäälliköitä kertomaan, miten Grill House -ravintolan suositut annokset, kuten vegaaninen kasvishampurilainen, syntyvät.

BEYOND MEAT™ BURGER (V)

Beyond meat™ -kasvishampurilainen
Joonas Maunula, keittiöpäällikkö, Galaxy

”Kun sosiaalinen media alkoi muutama vuosi sitten täyttyä Beyond meat -päivityksistä ympäri maailmaa, päätin heti: tuo pihvi meidän täytyy saada listallemme.

Maistelimme annosten suunnittelutiimin kanssa usean valmistajan kasvisproteiinipihvejä, joista päädyimme alkuperäiseen amerikkalaiseen Beyond meat™ -pihviin. Otimme pihvin ensin pilottina listalle ja pian menekki ja asiakkaiden kehut varmistivat, että uuden ajan hampurilaiselle on kysyntää. Sen makuun ihastuvat myös monet vannoutuneet lihan ystävät.

Eikä ihme. Maku on mehevän täyteläinen ja punajuuren tihkuva mehu saa pihvin näyttämään mediumilta jauhelihapihviltä. Se muistuttaa myös rakenteeltaan ja suutuntumaltaan jauhelihapihviä.

Kun suunnittelemme Grill Housen menun kaksi kertaa vuodessa, vastuullisuus ja kestävä kehitys on tärkeässä roolissa. Kasvisproteiini on tulevaisuutta, jossa me haluamme olla mukana.

Beyond meat -annoksen juusto on vegaaninen, kastikkeena toimii guacamole. Salaatti, tomaatit ja sipuli tulevat Paimiosta Alitalon tilalta tai Ruotsista Grönsakshallenista, molemmat toimittajat suosivat lähituotantoa. Annoksen marinoidut punasipulit teemme itse perinteisellä mummolan 1,2,3 -reseptillä, johon tulee yksi osa etikkaa, kaksi osaa sokeria ja kolme osaa vettä.”

LIVER À L’ANGLAISE

Grillattua maksaa englantilaisittain
Joonas Maunula, keittiöpäällikkö, Galaxy

”Grill Housessa haluamme hyödyntää eläimen mahdollisimman kokonaisvaltaisesti, siksi tarjoamme asiakkaillemme eläimestä muitakin osia kuin paistia ja fileetä. Pyrimme myös minimoimaan ruokahävikin hyödyntämällä lihanleikkuussa yli jäävät laadukkaat lihanpalat laivan muissa ravintoloissa.

Lokakuussa uudistetulla listallamme tätä kokonaisvaltaista ajattelua ja kestävää kehitystä edustaa grillattu maksa englantilaisittain. Klassinen annos on monen maksaa rakastavan suosikki ja hyvä annos myös sellaiselle, jolle maksa on vieraampi tuttavuus.

Vasikan maksa tulee meille Hollannista, koska sieltä saamme maksan tuoreena. Se on harvinaista – useimmiten maksa toimitetaan pakastettuna. Paistamme 180 gramman pihvin aina tilauksesta, näin maksa on asiakkaidemme lautasilla varmasti parhaimmillaan.

Oheen tarjoilemme Västerbotten-juustolla maustetun perunapyreen. Ruotsalaisten rakastama voimakas kermajuusto tulee nimensä mukaisesti Västerbottenista Pohjois-Ruotsista. Tarkemmin sanottuna Boträskin Meijeriltä, jossa sitä on valmistettu samalla reseptillä vuodesta 1872. Lisäksi annokseen tulee pekonia ja kapriksia. Punaviinikastikkeen valmistamme itse.”

DRY AGED BEEF SIRLOIN

Dry aged -ulkofileepihvi
Juha Tamminen, keittiöpäällikkö, Silja Serenade

”Kun Serenaden Grill Housen sisustus melkein vuosi sitten uusittiin, ajattelin, että nyt olisi täydellinen hetki nostaa myös listamme tasoa uudella tuotteella. Olin tutustunut ja ihastunut dry aged -lihaan jo aikaisemmin noin seitsemän vuotta sitten.

Dry aged tarkoittaa, että liha on saanut riippua suurina kimpaleina lähes kuukauden hyvin kylmässä suolatussa huoneessa, jolloin noin 20 prosenttia sen kosteudesta on haihtunut. Kun liha luovuttaa kosteutta, sen maku tiivistyy. Pihviliha on luonnollisessa suojassa kimpaleen keskellä, jossa se mehevöityy ja mureutuu.

Meidän Dry aged -pihvimme tulevat Irlannista John Stonelta. Yritys on sitoutunut vapaaehtoiseen Origin Green -ohjelmaan, joka muokkaa Irlannin elintarviketuotannosta ympäristön, yhteisön ja eläinten kannalta kestävää. John Stonella on viidenkymmenen vuoden kokemus dry aged -menetelmästä. Menetelmä ei ole mikään uusi keksintö, vaan perinteinen tapa säilyttää lihaa.

Dry aged -ulkofileepihvi on saanut asiakkailtamme pelkästään positiivista palautetta. Pippuripihvin suosiota se ei vielä hätyyttele, mutta jos useammat maistaisivat pihviä, listan ykköspaikka voisi olla uhattuna. Niin uskomattoman mehukasta, maukasta ja pehmeää se on.

Pihvin ohessa tarjoilemme tuoreista keltuaisista valmistetun bearnaise-kastikkeen, maalaisranskalaiset ja kauden juureksina kotimaista porkkanaa ja palsternakkaa.”

 
 

Vastuullisuus ja ruoka laivoilla

Me Tallink Siljalla toimimme upealla, mutta hyvin herkällä Itämeren alueella. Haluamme pitää hyvää huolta toimintaympäristöstämme mm. erinäisten ruokaprojektien kautta.

Ruoka on iso osa onnistunutta risteilyä, ja pyrimme hankkimaan käyttämämme raaka-aineet lähialueilta aina kun mahdollista. Kaikille Tallink-konsernin 11 matkustajalaivalle on myönnetty MSC-sertifikaatti, joka on maailman luotettavin ympäristösertifikaatti kestävälle kalastukselle. Sertifioidut tuotteet on merkitty sinisellä MSC-merkillä.

Lisäksi teemme yhteistyötä vaikuttajamarkkinoinnin yhteisön PING Helsingin kanssa kasvisruokavalikoiman kehittämiseksi laivoilla.

 

Lue lisää vastuullisuustyöstä Tallink Siljalla

Lue artikkeli: Tallink Siljan klassinen katkarapuleipä

 

Tutustu ja varaa yhteinen matka merellä →