Vegeruokaa, rakkaudella

Cover image

 

Millainen on täydellinen vegeruoka? Mitä kannattaa muistaa, kun tekee vegaaniruokaa? Pyysimme Baltic Princessin keittiöpäällikköä Harri Saloa paljastamaan parhaat niksinsä ja omat suosikkinsa.

Artikkeli on julkaistu 11.6.2018.

 

 

Maku on tärkein vegaaniruoassakin

”Olen kouluttautunut terveys- ja ravintovalmentajaksi, joten suosin vapaa-ajallakin raaka-aineita, joita on käsitelty mahdollisimman vähän. Purkkipapu ei välttämättä ole paras vaihtoehto, kun nykyään saa tuorepakastettuja papuja kaupasta talvellakin.

Punajuuri on oma suosikkini. Se on maukas, terveellinen ja antaa ruokaan mukavasti väriä. Siitä voi tehdä höystöä, käyttää lisäkkeenä, tai raastaa röstipihvejä. Joskus viipaloin punajuuren, höyrytän viipaleet ja paahdan lopuksi pihvinä pannulla.

Toinen suosikkini ovat kikhernepyörykät. Niistä voi tehdä pihvejä tai pyöryköitä ja paistaa pannulla öljyssä. Siihen vielä soijajugurttiin tehty pitaleipä ja vegetsatsiki mukaan, niin ai että.

Tuntuu, että kasvisruokien kanssa monella menee lapanen suuhun, ja sitten suuhun meneekin einespihvi. On hienoa, että on olemassa nyhtöherneitä ja muita kasviseineksiä, mutta ne ovat kuitenkin eineksiä. Kun olin ravintovalmentaja, menin joskus asiakkaan kanssa ruokakauppaan ja opastin raaka-aine kerrallaan, mitä kaikkea siitä voi tehdä.

Siljan laivojen ravintoloissa monet annokset on mahdollista muuttaa kasvisvaihtoehdoiksi tai kokonaan vegaanisiksi.

Oikeasti hyvää vegeruokaa

Ehkä aliarvostetuin kasvis- ja vegaaniruoan raaka-aine on kvinoa. Käytän sitä todella paljon riisin korvikkeena. Kvinoaa voi kääriä mihin tahansa kasvikseen, vaikka munakoisoon. Tai sitten sen ympärille voi rakentaa salaatin, jossa on kvinoaa ja kasviksia, vähän yrttejä päälle. Ei siinä muuta tarvitse. Tuoreilla yrteillä ja valkosipulilla saa mahtavasti makua mihin tahansa ruokaan, myös kasvisruokiin.

Turku–Tukholma -reitin laivojen Habby Lobsterin menusta löytyvä kaalikvinoarulla vie kielen mennessään.

Toissapäivänä asiakas kehui erikseen, kun kehittelimme Happy Lobsteriin kaalikvinoarullan, jossa kvinoalla ja hummuksella täydennetty kasvispaistos kääritään varhaiskaaliin, paahdetaan uunissa ja valellaan kaurakermaan tehdyllä pinaattikastikkeella. Se oli sikahyvää.

Olemme miettineet todella paljon, miten saamme tehtyä laivalla olevista raaka-aineista vegaaniruokaa, joka on oikeasti hyvää. Sellaista, joka maistuu muillekin kuin niille, jotka noudattavat vegaanista ruokavaliota. Vähän aikaa sitten kehitimme hummus-trion, jossa on erilaisia hummuksia ja oliiviöljyssä paahdettuja leipätikkuja, joita voi dipata. Ihmiset, jotka sitä maistoivat, olivat ihan onnessaan.

Hyvästit vihersmoothielle

Teen kotona usein aasialaistyylistä ruokaa niin, että jätän lihan pois. Aasiassahan liha on monessa ruoassa sivuosassa, mutta Suomessa samoissa annoksissa kana tai liha on pääroolissa. Jos tekee thairuokaa, voi ostaa kookoskermaa ja currytahnaa, paistaa vähän kasviksia ja heittää kerman ja tahnan perään, niin on kasviscurry valmiina.

Oma bravuurini on smoothie. Urheilun jälkeen ihan parasta on tehdä smoothie, jossa on soija- tai mantelimaitoa, paljon marjoja, vähän minttua, vaahterasiirappia ja hamppuproteiinia. En ymmärrä, miksi niin monet vääntävät pakolla jotain kaali-vihersmoothieita, jotka maistuvat pahalle. Ei ihminen syö sellaista, joka maistuu pahalle, vaikka ruoka olisi kuinka terveellistä. Hyvää sen olla pitää.”

Grillattu munakoiso ja linssi-kukkakaalihöystö löytyy Helsinki–Tukholma -reitin laivoilta Bon Vivant -ravintolan uudelta Menu Nordic Vegan -listalta, joka on voimassa 11.9. asti.

 

 

 

Vegaaniakin hemmotellaan Siljalla

 

  • Kaikissa Silja Linen laivojen ravintoloissa on tarjolla vege- ja vegaaniruokia sekä alkuruoaksi, pääruoaksi että jälkiruoaksi. Monet annokset on myös mahdollista muuttaa kasvisvaihtoehdoiksi tai kokonaan vegaanisiksi.
  • Turun ja Tukholman välillä liikennöivän Baltic Princessin Á la carte -ravintoloissa on käytössä erillinen vegaaninen menu, jossa on kymmenen erilaista vegaanista alku-, pää- ja jälkiruokaa. Listalla on muun muassa risottoa, keittoja ja salaatteja.
  • Helsingistä lähtevillä laivoilla erillinen vegaanimenu on tarjolla Bon Vivantissa.

 

 

Varaa risteily täydellisellä vegeruoalla →