Sommelierin rakkaimmat löydöt

Cover image

3 x täydellinen punaviini

Teksti Laura Mattila, kuvitus Suvi Kesäläinen

Kun Silja Serenaden sommelier Pia Hasselgren kuvailee viiniä, hän kuvailee tunteita, jotka viinin tuoksu ja maku hänessä herättävät. Pyysimme Piaa valitsemaan uudistuneen Bon Vivantin viinibaarin valikoimista kolme punaviiniä, jotka sopivat erityisen hyvin viinimaisteluun ja nautiskeluun kylminä talvi-iltoina.

Tutustu Bon Vivant ravintolaan ja viinibaariin

 
  • Sommelierin viinivalinnat

    Àn/2 2016, Mallorca

    0,75 l 18,50 €, magnum 36,90 €

    Muistan, kun löysimme tämän viinin valikoimiimme 2010-luvun alussa. Kun ehdotin sitä asiakkaillemme, he sanoivat, että älä yritä, mallorcalaiset viinithän ovat ihan kamalia. Tämä on kuitenkin jotain ihan muuta.

    Kaksi kaverusta perusti Ànima Negra -nimisen viinitilan 1994, koska he halusivat nostaa mallorcalaisten viinien mainetta. He kiersivät saarta ja etsivät tiloja, joilla olisi hyväkuntoisia Callet-viinirypäleen köynnöksiä. Callet on mallorcalainen lajike, joka on äärimmäisen haastava: yksi viinirypäle voi olla kypsä ja toinen raaka samassakin tertussa. Àn/2 -viinissä Callet’a on 60 prosenttia.

    Keskitäyteläinen viini yllättää joka kerta, kun maistan sitä. Tuoksussa on parfyymisyyttä, hedelmällisyyttä ja lämpöä, jota ei voi maistaa, mutta sen voi tuntea. Joulun aikaan jälkimaussa on piparkakkua, mutta kesällä sitä ei tunne. Rypäle mukautuu vuodenaikoihin ja ruokiin. Sanonkin, että kotona kannattaa aina olla yksi pullo tätä viiniä.”

    Kokeile näiden kanssa: ”Viini on kuin kameleontti, se sopii erinomaisesti niin kalan, lintujen, lihan kuin kasvistenkin kanssa. Àn/2 on erinomainen viini juustoille. Bon Vivantin viinibaarissa tarjoamme sen kanssa Västerbotten-juustoa.”

  • Parhaat punaviinit

    Carnasciale 2015, Italia

    0,75 l 55 €, magnum (Il Caberlot) 199 €

    ”1960-luvulla Veronan läheltä Toscanasta löytyi viinirypälelajike, jota ei kasva missään muualla maailmassa. Rypäle sai nimen Caberlot ja sitä käytetään nykyäänkin vain yhdellä tilalla: Bettina Rogoskyn Podere Il Carnascialessa Toscanassa.

    Ainoastaan magnum-pulloissa myytävä Il Caberlot on ollut kulttiviini heti ensimmäisestä vuosikerrasta lähtien ja tavallisessa koossa myytävä Carnasciale seuraa heti perässä. Molemmissa käytetään vain Caberlot-rypälettä.

    Tuoksussa on punaisia marjoja ja maussa silkkisen pehmeitä tanniineja. Aina, kun avaan pullon ja kaadan viiniä lasiin, käännyn katsomaan kuka kulki mustapippurimyllyn kanssa ohi. Tuoksussa on niin ihana tuoreen mustapippurin sävy.”

    Kokeile näiden kanssa: ”Carnasciale on täydellinen viini juustoille. Bon Vivantissa meillä on uunissa kuivattua parmesania, se ja kovat juustot sopivat täydellisesti viinin pariksi. Viini täydentää hyvin myös poron makua.”

  • Sommelier Pia Hasselgren

    L’Aventure côte a côte 2014, Yhdysvallat

    0,75 l 104 €

    ”L’Aventure on seikkailu. Tilan omistaja Stephan Asseo on käynyt koulunsa Burgundissa Ranskassa, jossa hän omistaa useita viinitiloja. Parikymmentä vuotta sitten hän halusi etsiä paikan, jossa lainsäädäntö ei aseta niin tiukkoja rajoja intohimolle. Stephan kiersi Argentiinat ja Chilet mutta päätyi Paso Roblesiin Napa Valleyn alueelle. Siitä seikkailu (ranskaksi l’aventure) alkoi.

    Kun avasin ensimmäisen pulloni tätä viiniä, ajattelin, että tällaista en ole koskaan maistanut. Rhônen rypäleistä tehty viini on lämmin ja samettinen, melkein syötävän paksu. Tuoksussa ja maussa on mustikkaa, tummia marjoja ja balsamicoa.

    Kokeile näiden kanssa: ”Viinin tanniinit purevat punaiseen lihaan, mutta L’Aventure on itsessään niin syötävä ja paksu, että se sopii parhaiten viinimaisteluun sohvannurkassa hyvän kirjan ja kynttilöiden kanssa.”

Tutustu ja varaa hemmottelumatka merellä →