Maista Tavolàtassa pala Ella Kannisen ihanaa Italiaa

Cover image

Italiassa ruoka on yhdessäoloa

Italialle parikymmentä vuotta sitten sydämensä menettänyt Ella Kanninen valitsi Tavolàta-ravintolan ruokalistalta oman suosikkimenunsa. Hyvään ruokakulttuuriin kuuluvat Ellan mielestä makuelämysten lisäksi myös kiihkeä ja monipuolinen keskustelu, nautinnollinen viini ja rakkaat ystävät.

Silja Resort <3 Italy - Rakastu Italiaan Siljalla

 

PRIMO – Villisikapyöryköitä ja pappardelle-pastaa

Ellan vei Italiaan ensin rakkaus kieleen ja sitten rakkaus italialaiseen mieheen. Nykyään perheellä on kaksi kotia, yksi Suomessa ja toinen Toscanan auringon alla. Italialaiseen ruokakulttuuriin Ella on oppinut käytännön kautta.

”En edelleenkään ole mikään huippukokki, mutta italialainen kotiruoka onnistuu ja erityisen mielelläni syön muiden tekemiä herkkuja”, Ella sanoo ja nauraa.

Ellasta Tavolàta on onnistunut hienosti tavoittamaan italialaisen keittiön ytimen, yksinkertaisuuden ja raaka-aineiden omien makujen vaalimisen.

”Aitoja makuja, ah, aivan niin kuin Italiassa.”

Alkuun Ella suosittelee valitsemaan antipasto-annoksen, jossa on mozzarellaa, italialaisia leikkeleitä, kuten ilmakuivattua kinkkua ja napolilaista salamia, erilaisia tomaatteja ja valkosipulia.

”Tavolàtan runsas ja monipuolinen antipasto-lautanen on kiva tilata vaikka jaettavaksi”, Ella vinkkaa.

Hän suosittelee kokeilemaan myös pääruokien jakamista. Näin ruoka voi olla italialaisittain osa sosiaalista kohtaamista, Ella sanoo.

 

Suositusmenunsa ensimmäiseksi pääruoaksi, primoksi, Ella valitsee villisiasta valmistetut lihapullat leveän pappardelle-pastan kanssa.

”Leveä pasta toimii hyvin kastikkeen kanssa, joka jää herkullisesti pastan laskoksiin, ja siinä on juuri sen juju.”

Kannisesta on mainio idea tehdä villisiasta lihapullia, sellaisiin hän ei ole aikaisemmin törmännyt. Yleensä villisika tarjotaan Italiassa kastikkeena tai patana. Uudella tavalla tarjottuna annos sopii hyvin laivalle, jonne tullaan koko perheen voimalla. Pullien muodossa lapsetkin innostuvat varmasti maistamaan annosta.

”Italiassa lapsia ei istuteta eri pöytään syömään eri ruokia, vaan tärkeää on, että kaikki jakavat saman aterian.”

SECONDO – Grillattua meriahventa ja sitruunaa

Toiseksi pääruoaksi, secondoksi, Ella valitsee grillatun ja sitruunalla, oliiviöljyllä sekä suolalla maustetun kokonaisen meriahvenen.

”Kun kalan grillaa kokonaisena, saa kaupan päälle herkullisen rapean kuoren”, Ella sanoo ja kiittelee myös oheen tarjottuja grillattuja kasviksia herkullisiksi.

Ella tunnustaa olleensa suorastaan ruokasivistymätön, kun hän 26-vuotiaana lähti Italiaan opiskelemaan kieltä.

”Vasta avioliiton ja mieheni sukulaisten kautta aloin hahmottaa, miten tärkeässä osassa ruoka on italialaista elämää.”

Nykyään Ella ei voisi kuvitella päivää, jolloin perhe ei söisi yhdessä.

”Pyrin siihen, että meillä syödään joka päivä jotain itse valmistettua, mutta ei sekään ole tavatonta, että meillä on ruokana kalapuikkoja tai pakastepizzaa. Tärkeintä on, että syödään yhdessä.”

Kun esikoisella on koristreenit myöhään, on hänellekin aina oma annos odottamassa, ja joku istuu aina hänen seurakseen pöytään.

DOLCE – Tiramisù

Kun kevät tulee Toscanaan, Kanninen lähtee sinne pitämään kieli- ja kokkauskursseja vanhan hyvän ystävänsä Paolo Pellein kanssa.

”Pellein kanssa teimme myös Talo Italiassa -sarjaa reilut kymmenisen vuotta sitten”, Ella kertoo.

Ylen sarja tutustutti suomalaiset italian kieleen.

”Kaksi vuotta sitten muutimme arkemme Suomeen, koska halusimme pojat suomalaiseen kouluun, mutta Italian koti on edelleen toinen kotimme.”

Tiramisù kruunaa Ellan suositusmenun Tavolàtassa aivan niin kuin se tekee juhlissa hänen Italian kodissaan, joka seisoo keskellä kumpuilevaa oliivipuiden ja viinitilojen värittämää toscanalaista maaseutua.

Toscanassa perhe kutsuu usein ystäviä ja naapureita kylään. Ulos katetaan pitkä pöytä, ja vieraat tuovat mukanaan tuoleja, astioita ja ruokaa. Kahdenkymmenen ihmisen kestitseminen olisi työlästä, ellei italialaiseen ruokakulttuuriin kuuluisi se, että kaikki osallistuvat. Tavallista on, että isäntäperhe tekee pääruoan ja vieraat tuovat muut tarjottavat kukin kykyjensä ja mieltymystensä mukaan – kuin vähän paremmissa nyyttikesteissä.

”Se tarkoittaa paljon sählinkiä, hälinää ja yhdessä tekemistä. Italiassa keittiössä häärivät yhtä paljon isäntäväki kuin vieraatkin, mutta onneksi en ole mustasukkainen keittiöstäni.”

Yksi Kannisen perheen tuttava tuo usein juhlien jälkiruoaksi tiramisùa, ja siksi Ella halusi, että hänen suositusmenunsa jälkiruoka on sama täyteläinen klassikko.

DIGESTIVO

Italiassa ravintolaan mennään ilman aikataulua. ”Kiireettömyys on hyvin tärkeä osa italialaista ruokakulttuuria. Jos ravintolaan mennään kello seitsemäksi, on tavallista, että kotiin lähdetään vasta puolen yön aikaan”, Ella kuvailee.

Keskustelu käy tauotta, eikä kukaan vilkuile kelloa. Italiassa ateria ei ole koskaan suoritus. Vaikka ruokalajit loppuvat, ei italialainen ilta lopu vielä pitkään aikaan. Toscanalainen taivas tummuu ja tähdet syttyvät tuikkimaan, Tavolàtassa tilataan vielä espressot ja lasit limoncelloa. Salute!

 
 

RAKASTU ITALIAAN SILJALLA 1.4.–31.5.

Siljan Helsinki-Tukholma-reitin laivoilla löydät lempeän tuulahduksen Italiaa 1.4.–31.5.2019. Nauti italialaisia herkkuja ja juomia, kuten Tavolàtan uudistunut menu 3.4. alkaen, shoppaile italialaista muotia ja fiilistele italo-rytmien tahtiin Itämerellä.

Ella Kannisen suosikit -menu (pdf)

 

Tutustu ja varaa herkuttelumatka merellä →