Risteilykulttuuri - Risteilyt nyt ja tulevaisuudessa


Keräsimme erilaisia matkavinkkejä, kun lähetimme joukon suomalaisia somevaikuttajia katsomaan risteilyä ja Tukholmaa uusin silmin. Vinkit ja ideat toimivat loistavana tietopankkina meille kaikille risteilyä rakastaville suomalaisille. Vinkkejä on luvassa vielä lisää!

Varaa risteilysi Helsingistä Tukholmaan → Varaa risteilysi Helsingistä Tukholmaan → Varaa risteilysi Turusta → Varaa risteilysi Turusta →

BLOGGAAJAVINKIT

Minityyli-bloggaajan vinkit

LAPSIPERHEMATKUSTAJAN VINKIT

Laura, yksi Minityyli-blogin pitäjistä, kävi kuopuksensa kanssa koko perheen Skidit Risteilyllä Silja Serenadella Tukholmassa.
Katso Minityyli-bloggaajan viisi vinkkiä →

LAPSIPERHEMATKUSTAJAN VIISI VINKKIÄ

 • 1. Varatkaa pöytä Buffet -ravintolan myöhäisemmästä kattauksesta, siellä on yleensä rauhallisempaa. Tarvittaessa nauttikaa ennen pieni välipala, mikäli odotus tuntuu pitkältä.
 • 2. Tukholmassa ottakaa tukikohdaksi Humlegårdenin puisto, jos seurueessa on alle viisivuotiaita lapsia. Puistosta löytyy hyvät sosiaaliset tilat, kahvia, grillausmahdollisuus, vaipanvaihtopiste ja loistava leikkipaikka. Sijainti mitä mainioin Östermalmilla.
 • 3. Shopatkaa kuin kruunupäät Livlyn liikkeessä.
 • 4. Laivalle palatessa käykää kylpemässä Sunflower Oasis -kylpyläosastolla, ennen ruokailua ehtii hyvin polskia.
 • 5. Panostakaa aamiaiseen ja hemmotelkaa itseänne erikoisaamiaisella, jossa on leppoisa tunnelma.

Minityyli-bloggaajan omat sivut →

 

Lumolife-bloggaajan vinkit

LIFESTYLE-MATKUSTAJAN VINKIT

Lumolife-bloggaaja matkusti miehensä kanssa Silja Symphonylla Päivä Tukholmassa -risteilylle Helsingistä DeLuxe -luokassa.
Katso Lumolife-bloggaajan viisi vinkkiä →

LIFESTYLE-MATKUSTAJAN VIISI VINKKIÄ

 • 1. Ruoka on monelle tärkeä syy lähteä risteilemään. Laivoilla on nykyisin valtavasti valinnan varaa ruokailuun tutun buffan lisäksi.
 • 2. Mikä voisikaan olla ruotsalaisempaa kuin kanelipullat ja fika eli kahvittelu, mieluiten pullan kera?
 • 3. Kevät alkaa Tukholmassa aina vähän aiemmin. Kungsträgårdenissa voi ihailla kirsikkapuiden kukintaa jo huhtikuun alussa.
 • 4. Tukholmasta voi ostaa monien sellaisten muotibrändien tuotteita, joita Suomesta ei saa ja siellä voi imeä vaikutteita tyylikkäiltä pukeutujilta.
 • 5. Ruokatuliaiset, mikä ihana syy vierailla Tukholmassa! Södermalmilla käyn aina Urban Delissä, joka on upea ravintolan ja ruokakaupan yhdistelmä -ja kuka voisi vastustaa Östermalm hallin herkkuja?

Lumolife-bloggaajan omat sivut →

 

Kristallikimara-bloggaajan vinkit

NUORTEN KANSSA MATKUSTAVAN VINKIT

Minna, Kristallikimara-bloggaaja, nautti miehensä ja nuoremman tyttärensä kanssa Päivä Tukholmassa -risteilystä Helsingistä Promenade -luokassa.
Katso Kristallikimara-bloggaajan viisi vinkkiä →

NUORTEN KANSSA MATKUSTAVAN VIISI VINKKIÄ

 • 1. AIKAA PERHEEN KANSSA: Laivalla vietetään kiireetöntä aikaa perheen kesken ja hengataan yhdessä, seuraillen ihmisiä ja nauttien matkan tuomasta pienestä irtioton fiiliksestä rentoutuen.
 • 2. VIIHDE: Usein varsinkin syyslomilla ja hiihtolomien aikaan laivalla esiintyvät nuorille mieluiset artistit, joten miten kiva onkaan yhdistää lavashow ja risteily samaan settiin.
 • 3. RUOKA: On sanomattakin selvää, että kun laivalle mennään, niin ruoka näyttelee todella suurta osaa risteilyssä. Myös ruokien esillepanolla on merkitystä ja ei voi kuin ihailla näitä herkkuja, joita mekin saimme nautiskella.
 • 4. SHOPPAILU: Meidän perheen naiset tykkää shoppailla ja kyllä se mieskin tekee aina löytöjä, kun laivalle mennään. Helppoa on ostaa töihin paitoja ja housuja, kun ei ole kiire mihinkään. Mutta jos laivalla ei oikein löydä haluamaansa, niin Tukholmassa sitten voi löytää kivoja juttuja.
 • 5. AISTI KAUPUNGIN SYKETTÄ JA FIILISTELE: Tukholman viehätys on minusta sen tunnelmassa. Tuntuu, kuin olisi matkannut kauemmaksikin ja meno on kansainvälisempää kuin meillä täällä kotona. Välillä on hyvä vain aistia ilmapiiriä, pysähtyä ja fiilistellä, sillä aina ei tarvitse suorittaa niitä nähtävyyksiäkään.

Kristallikimara-blogi →

 

Sami Koski/Valkeat Laivat vinkit

USEIN MATKUSTAVAN VINKIT

Sami Koski, Valkeat Laivat -sivuston bloggaaja, juhlisti laivalla Siljan synttäreitä mm. nauttien Silja 60 -juhlamenun ja juhlaleivoksen.
Katso Valkeat Laivat -bloggaajan viisi vinkkiä →

USEIN MATKUSTAVAN VIISI VINKKIÄ

 • 1. PANOSTA HYTTIIN: Siljan laivoilta löytyy monentasoisia hyttejä, lasten kanssa suosikkini on Commodore-luokan hytti tai Junior Suite, joissa on hyvin tilaa ja Commodoren Loungen palvelut käytettävissä. Edullisimmin luksuksesta nautit arkilähdöillä koulujen lomakausien ulkopuolella.
 • 2. NAUTI RUOKAILUSTA: Lasten kanssa Tavoláta on erinomainen valinta. Lapset voivat nauttia omaan tahtiin lastenpöydän antimista ja aikuiseen makuun listalta löytyy valinnanvaraa. Kahden kesken matkalla ollessa kannattaa ruokailusta nauttia enemmän ja varata pöytä Bon Vivantista. Happy Lobsterin legendaarinen äyriäisvati on myös kokeilemisen arvoinen.
 • 3. VIETÄ MUKAVA PÄIVÄ LAIVALLA: Aina ei tarvitse lähteä Tukholmaan, vaan laivalla voi viettää rennon päivän. Siljalandissa saavat lapset leikkiä rauhassa, ruuhkaa ei ole. Laivalla on palvelupisteitä avoinna myös laivan ollessa satamassa ja aurinkoisena päivänä voi nauttia auringosta ulkokannella.
 • 4. TEE OSTOKSIA LAIVALLA: Kannattaa hyödyntää myymälöiden henkilökunnan ammattitaitoa ja kysellä suosituksia. Hyviä löytöjä on tullut vuosien varrella henkilökunnan avustuksella tehtyä. Laivalla myös moni tuote on edullisempi kuin maissa.
 • 5. LIITY KANTA-ASIAKKAAKSI: Paljon risteilevänä Club One -asiakkaana olen ollut tyytyväinen saamiini etuihin. Kanta-asiakkaana pääsee risteilemään edullisemmin ja laivoilla sekä kohdemaissa on tarjolla lukuisia etuja. Lisäksi kanta-asiakkaaksi liittyminen on ilmaista. Itselläni on ollut Silja Linen kanta-asiakaskortti jo vuodesta 1993 lähtien.

Valkeat Laivat -blogi →

 

Riikan Blogi -vinkit

LAPSIKATRAAN KANSSA MATKUSTAVAN VINKIT

Riikka, Riikan Blogin kirjoittaja, matkusti ystävättärensä ja isomman lapsikatraan (omien ja ystävän lasten) kanssa Siljan risteilylle Tukholmaan.
Katso Riikka-bloggaajan viisi vinkkiä →

LAPSIKATRAAN KANSSA MATKUSTAVAN VIISI VINKKIÄ

 • 1. Syökää Tavolata ravintolassa, jos satutte sille laivalle missä se on. Ihan oikeasti todella hyvää ruokaa ja voittaa buffet jonottamisen mennen tullen!
 • 2. Matkustakaa perhehytissä, jos teitä isompi porukka. Se isompi ja hauskempi.
 • 3. Älkää suorittako liikaa, vaan katsokaa ohjelmaa rauhassa ja valitkaa porukasta yhdessä kiinnostavimmat tarjonnat. Jos vain pieniä lapsia, niin voi aikuiset voi varmaan päättää mitä tehdään. Lapsille riittää ihan vain hytti, perheen yhdessä olo, hetki pallomeressä ja syöminen yhdessä. Toki, jos Harri-hylje tupsahtaa jostain, niin sen halaaminen voi tehdä maailman onnellisemmaksi.
 • 4. Hiukan kevyemmät kengät ja sellaiset mitkä on helppo laittaa jalkaan kannattaa olla mukana. Laivalla on lämmin ja paikkoja missä ne halutaan ottaa pois tulee vastaan yllättävän usein.
 • 5. Älkää antako pienten lasten valvoa liian myöhään ja juosta äänekkäästi käytävillä kello 22.00 jälkeen. Jossain hyteissä saatetaan nukkua silloin ja ihan oikeasti perheellänne on varmasti mukavampi päivä, jos lapset eivät ole super väsyneitä.

Riikan Blogi →

 

Mama loves you two -bloggaajan vinkit

PERHEEN KANSSA MATKUSTAVAN VINKIT

Nanna, Mama loves you two -bloggaaja, matkusti äitienpäivänä Silja Serenadella Tukholman risteilylle miehensä ja kaksospoikiensa kanssa.
Katso Mama loves you two -bloggaajan viisi vinkkiä →

PERHEEN KANSSA MATKUSTAVAN VIISI VINKKIÄ

 • 1. Laivan buffet sopii erinomaisesti myös ruoka-aineallergisille sen monipuolisen tarjonnan ansiosta - jokaiselle jotakin!
 • 2. Lasten kanssa matkatessa kannattaa ottaa mukaan pientä naposteltavaa, kuten hedelmiä ja riisikakkuja, joita voi syödä esimerkiksi hytissä iltapalaksi.
 • 3. Silja Landista saa lainaan (20 euron panttia vastaan) lastenrattaat. Kätevää erityisesti, jos matkassa on mukana lapsi, joka ei tarvitse rattaita muuten kuin maissaoloa varten.
 • 4. Matkaliput julkisiin kulkuvälineisiin kannattaa ostaa laivan infosta, jolloin välttää myöhemmän jonottamisen. Tukholman keskustaan pääsee kätevästi tunnelbanan lisäksi laivabussilla.
 • 5. Tukholmassa voi shoppailla monessa sellaisessa liikkeessä, joita ei Suomessa ole. Things, Lagerhaus, Sephora... Åhlens-tavaratalosta taas löytyy kaikki mitä voit kaivata: upea sisustuspuoli, lastenvaatteita, kosmetiikkaa, muotia jne.

Mama loves you two -blogi →

 

Siveltimellä-bloggaaja Sannan vinkit

YSTÄVIEN KANSSA MATKUSTAVAN VINKIT

Sanna, Siveltimellä-bloggaaja, kävi Karibian risteilyllä ja Siljan Tukholman risteilyllä ja vertaili niitä keskenään.
Katso Siveltimellä-bloggaajan viisi vinkkiä →

MATKUSTA KUIN KARIBIALLA - YSTÄVIEN KANSSA MATKUSTAVAN VIISI VINKKIÄ

 • 1. Panosta hyttiin. Omalta parvekkeelta tai ikkunallisesta hytistä on upeat saaristomaisemat.
 • 2. Ihaile auringonlaskuja. Sama auringo laskee myös Karibialla.
 • 3. Rentoudu ja ota aikaa itsellesi laivan Sunflower Oasis-kylpylässä.
 • 4. Nauti italialaisesta tunnelmasta ja mauista ravintola Tavolàtassa. Testaa oliiviöljyä.
 • 5. Shoppaile! Tukholma ja laiva tarjoaa monipuolisen valikoiman ostettavaa itsellesi ja tuliaiseksi.

Siveltimellä-blogi →

 

Herneetkin rokkaa -bloggaaja Petran vinkit

RUOKAILUSTA KIINNOSTUNEEN VINKIT

Herneetkin rokkaa -bloggaaja Petra risteili Tukholmaan mm. nauttien Menu Nordicin ja käyden Sven Harry's taidemuseossa.
Katso Herneetkin rokkaa -bloggaajan viisi vinkkiä →

RUOKAILUSTA KIINNOSTUNEEN VIISI VINKKIÄ

 • 1. Jos olet viinien ystävä, kannattaa ehdottomasti käydä lasillisella Siljan laivojen Bon Vivant-viinibaarissa ja pyytää henkilökuntaa esittelemään ja ehdottamaan omaan makuusi sopivia juomia. Näitä harvemmin löytyy maista. Muista, että täältä saat ostettua myös kotiiviemiseksi pulloja jos tykästyt johonkin.
 • 2. Siljan laivojen kalaravintola Habby Lobster on klassikko joka pitää kokea ainakin jompaan kumpaan suuntaan kuljettaessa. Äyriäisvati, savustetut katkaravut, kampasimpukat ja muut herkut löytyvät listalta.
 • 3. Ota päiväkohteeksi joku sinulle uusi alue Tukholmasta. Vietä päivä esimerkiksi Vasastanissa, joka on rauhallinen alue josta löytyy muutama museo, kivoja kahviloita ja puistoja. Koe erilainen Tukholma.
 • 4. Tukholmassa on paljon kivoja kahviloita ja laadukkaita brunssipaikkoja joita ei kannata ohittaa! Panosta aamuun ja nauti toinen aamiainen kaupungissa.
 • 5. Pistäydy ruokakaupassa, torilla tai kauppahallissa ja osta kivaa piknikevästä mukaan. Valitse kaunis ja kiva puisto ja katsele Tukholman menoa puistonpenkiltä käsin ja lepuuttele jalkojasi samalla.

Herneetkin rokkaa -blogi →

 

Modernisti Kodikas -bloggaaja Kertun vinkit

LASTEN KANSSA MATKUSTAVAN OIVALLUKSET

Kerttu, Modernisti Kodikas –bloggaaja matkusti perheensä kanssa Muumi-hytissä Tukholmaan ja kävi ihastelemassa satujen maailmaa Junibackenilla.
Katso Modernisti Kodikas -bloggaajan otteita oivalluksista →

LASTEN KANSSA MATKUSTAVAN VIISI OIVALLUSTA

 • 1. Rentoudu, kun lapset viihtyvät (mutta silmät saa olla selässäkin)
  Kun lapset viihtyvät, viihtyy itsekin. Tällä hetkellä on niin ihana seurata sisarussuhteen kehittymistä, poikamme kun menee perävaununa siskonsa perässä joka paikkaan. Sisko toimii esiliinana silloin, kun jättimäinen muumi epäilyttää tai sutsisatsin muuvit eivät osu kerralla kohdalleen. Silja Serenadella on panostettu lasten leikkitiloihin ja ohjelmaan.
   
 • 2. Unohda Buffet
  Laivan buffet on klassikko, mutta suosittelen sen päivittämistä uusiin ruokaelämyksiin. Erikoisaamiainen rauhallisessa Tavolata-ravintolassa antaa ihana startin päivään. Pienemmässä ravintolassa melutaso pysyy alhaisempana ja se rauhoittaa myös lapsia (aikuisista puhumattakaan). Valikoima on hyvä ja tunnelma ripauksen ylellinen, mutta rento.
   
 • 3. Rakastu Tukholmaan & Junibackeniin
  Junibacken muistutti siitä, miksi satuja on olemassa. Ne avartavat, ihmetyttävät, ilahduttavat ja jännittävät sekä saavat itkemään ja nauramaan. Ne kasvattavat mielikuvitusta ja vievät paikkoihin, joista ei osaisi edes uneksia. Päivä Junibackenissa muistutti, että koskaan ei ole liian vanha uskomaan onnellisiin loppuihin.
   
 • 4. Kiireettömästi kannella
  Jos vain sää suinkin suosii, iltakävely kannattaa tehdä laivan kannella. Jälkkäripöydän sokerihuumat haihtuvat ja hyttiin palaa sopivasti energiaa purkaneet lapset. Rakastan katsella rannikon taloja ja miettiä, minkä niistä valitsisin, jos saisin.
   
 • 5. Huolettomasti hytissä
  Menevälle perheelle tekee oikein hyvää sulkeutua 14 neliön tilaan ilman nettiä. Siinä missä opiskeluaikoina löysi itsensä pahimmillaan jostain autokannen alta, ovat ajat muuttuneet. Muumi-perhehyteissä on vuoteet neljälle sekä vuodesohva kahdelle. Neljän hengen perheenä tämä oli oikein mukava vaihtoehto, varsinkin kun isokokoista kaksivuotiasta ei oikein kannata laittaa vauvasänkyyn, eikä varsinkaan yläsänkyyn nukkumaan.

Lue oivallukset kokonaan Modernisti Kodikas -blogista →

 

Tallink Siljan työntekijän Sarin vinkit

TALLINK SILJAN TYÖNTEKIJÄN VINKIT

Sari, viestintäasiantuntija Tallink Silja Oyssä, matkustaa usein, mutta nyt pitkästä aikaa 23 h -risteilyllä Turusta perheensä kanssa.
Katso Sarin viisi vinkkiä Turun risteilyltä →

TALLINK SILJAN TYÖNTEKIJÄN VIISI VINKKIÄ

 • 1. Jos olet tottunut matkustamaan Helsingistä, lähde vaihteeksi matkaan Turusta (tai päinvastoin): Turun 23 h-risteilyllä et pääse Tukholmaan, mutta laivassa on mahtavasti kiireetöntä aikaa yhdessä perheen tai ystävien kanssa.
 • 2. Nauti laivan viihteestä. Jos iltaesiintyjä musisoi liian myöhään lapsia ajatellen, muistathan, että näet lavan tapahtumia myös hytin tv:stä.
 • 3. Nuku pitkään, nauti aamiaiseksi brunssi ja ihaile samalla ainutlaatuista saaristomaisemaa.
 • 4. Anna merituulen rauhoittaa mieltä ja tuivertaa tukkaa ulkokannella. Tarvittaessa voit hakeutua ulkokannen suojaisaan tilaan.
 • 5. Ota risteilylle mukaan riittävän tilava (veto)laukku – laivan myymälöissä on upeita tuotteita mahtavaan merihintaan, niitä ei kannata jättää kauppaan.

Lue Sarin ja muiden matkustusvinkkejä Club One Socialista →