Joulupöydän herkut on
katettu laivalle

Cover image

Joulu laivalla on täynnä herkuttelua

Tallink Siljan perinteinen joulupöytä Grande Buffet -ravintolassa on sekoitus Suomen, Ruotsin, Viron ja Latvian rakkaimpia jouluherkkuja. Laivalla ehdit nauttia herkkujen lisäksi kiireettömästä joulutunnelmasta.

 

Joulu laivalla on täynnä herkuttelua

Ei joulua ilman prinskorv. Ei joulua ilman kinkkua. Ei joulua ilman verikäkk. Eikä joulua ilman Siljan laivojen joulupöytää, josta saa niitä kaikkia: Suomen, Ruotsin ja Viron rakkaimpia jouluherkkuja, joita ilman joulu ei ole joulu.

”Joulubuffetimme on hyvin perinteinen. Teemme joka vuosi pieniä muutoksia, kokeilemme vaikka uutta sillimakua, mutta muuten emme koske perinteisiin”, Silja Serenaden keittiöpäällikkö Juha Tamminen kertoo.

Hän kaivaa esiin excel-taulukon, johon on listattu 128 erilaista joulupöydän herkkua. Heti ensimmäiseksi on listattu merenelävät: silakkaa, kylmäsavustettua lohta, virolaisen Peipsijärven marinoitua lahnaa, graavilohta, lohisalaattia, rapuleipiä…

Ja sitten valtava määrä erilaisia sillejä. On lasimestarin silliä, mango–inkiväärisilliä, sinappisilliä, mustaherukkasilliä, rommilla marinoitua silliä, glögillä maustettua silliä, venäläistä silliä ja niin edelleen.

”Sillit ja silakat ovat iso osa paitsi Suomen, myös Ruotsin jouluruokaperinnettä, joten kalapöytämme on todella laaja”, Juha kertoo.

Kalat eivät silti ole ensimmäinen asia, jota ruotsalaisasiakkaat jouluna laivalta etsivät.

 

Ruotsalainen joulupöytä tarjoaa lihapullia

”Prinssinakit ja lihapullat. Niitä pitää olla. Ja sitten janssoninkiusausta”, Juha luettelee.

Ruotsissa kinkku syödään punasuolattuna, eli laivan joulubuffetissa on vierekkäin ruotsalaista punakkaa ja suomalaista harmaasuolattua kinkkua. Yhdellä matkalla Helsingistä Tukholmaan harmaasuolattuja kinkkuja kuluu neljä kokonaista.

Suomalaisesta perinteisestä joulupöydästä mukana ovat kaikki muutkin tähdet: peruna-, porkkana- ja lanttulaatikko, jotka kaikki tulevat Nevalan Perunalta Isojoelta, rosolli, sinappi ja kalat.

Turusta lähtevillä laivoilla saa herkutella länsirannikon erikoisuudella, rusinamakkaralla.

 

Vegaaneille riittää jouluherkkuja

Laivan joulupöydän vegaaninen kunkku on porkkala, joka on laivoilla jo perinne. Porkkala muistuttaa erehdyttävästi kylmäsavustettua lohta, mutta valmistetaan porkkanasta.

Täysin vegaanisia ovat myös sienisalaatti, waldorfin salaatti, perunasalaatti ja tietysti kaikki Green Marketin ruokalajit. Ja sitten on tietysti cavi-art, erehdyttävästi kaviaaria muistuttava herkku, joka valmistetaan levästä.

” Mielestäni meidän tärkein tehtävä on toteuttaa vieraidemme toiveet ja taata jokaiselle oikea joulutunne”, Juha sanoo.

Tallinkin ja Silja Linen laivojen joulubuffet on katettu 20.11.–26.12.2019. Tervetuloa nauttimaan!

 
 

3 x ihana joulu Tukholmassa

Tukholma on joulukaupunki vailla vertaa. Poimimme kolme vinkkiä täydelliseen joulutunnelmointiin.

Suurtorin joulumarkkinat
Jos haluat virittäytyä joulutunnelmaan ja tehdä jouluostoksia paikassa, jossa vaikkapa August Strindberg on aikanaan tehnyt omansa, kannattaa suunnata Vanhankaupungin joulumarkkinoille. Suurtorin joulumarkkinat järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1837 ja edelleen tarjolla on ruotsalaisia käsitöitä, keramiikkaa, karamelleja ja muita herkkuja.
Suurtorin joulumarkkinat Vanhassakaupungissa 23.11.–23.12.2019. Kojut avoinna kello 11–18 joka päivä.

Skansenin joulumarkkinat
Jos haluat nähdä, miten joulua entisajan Ruotsissa vietettiin ja samalla ihailla käsityöläisten taitoja, Skansenin joulumarkkinat ovat oikea valinta. Täällä voit sukeltaa vanhan ajan tunnelmaan, löytää joululahjoja ja nauttia ruotsalaisia jouluherkkuja.
Skansenin joulumarkkinat Djurgårdenissa 30.11.–22.12. Kojut avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10–16.

Kungsträdgårdenin luistelurata
Kungsträdgårdenin puisto aivan Tukholman ytimessä on yksi kaupungin kauneimmista paikoista. Marraskuussa puistoon jäädytetään luistinrata, jota ympäröivät puihin ripustetut valonauhat. Vuokraa luistimet, juo höyryävää glögiä ja pyörähdä pari kierrosta historiallisen patsaan ympärillä – tätä lähemmäs ruotsalaista idylliä et voi päästä.
Kungsträdgårdens isbana avautuu taas marraskuussa 2019.

Tutustu opastettuihin päiväretkiimme kuninkaallisen hovitallin joulumarkkinoille ja tunnelmallisen Sigtunan joulumarkkinoille

 

Tutustu ja varaa joulunajan matka Tukholmaan →