Poimi saaristoristeilyn helmet

Cover image

Saariston kauneus, risteilyn huvit

Siljan 11 h -saaristoristeily tarjoaa sinulle täydellisen resort-loman – aloita aamusi runsaalla buffet-aamiaisella, rentoudu kylpyläosastolla, shoppaile, bingoa, pyörähdä tanssilattialla tai vain rentoudu upeiden maisemien äärellä. Saaristoristeilyn kapteeni ja viihdeisäntä kertovat omat vinkkinsä ihanteelliseen risteilypäivään.

Silja Resort - Aina uusia elämyksiä

 

Kapteenin vinkit kauneimpiin maisemiin

Juha Rossi on toiminut 17 vuotta Siljan kapteenina ja tuntee Turun saariston läpi kulkevan reitin kuin taskunsa. Hän valitsi matkan varrelta kiehtovimmat paikat ja lempimaisemat, jotka tekevät risteilyelämyksestä entistä kiinnostavamman.

Lähtö 11 h –saaristoristeilylle tapahtuu joka päivä Galaxylla Turusta klo 8.20, laivanvaihto Maarianhaminassa (ei maissakäyntiä) ja paluu Baltic Princessillä klo 19.15 Turkuun. Kapteeni Juha Rossi ei kyllästy reittiin, vaan löytää sen varrelta vuodesta ja vuodenajasta toiseen aina uutta mielenkiintoista katseltavaa.

”Mitä pidempään olen toiminut laivan kapteenina, sitä enemmän minua kiinnostaa se, mitä juuri tämän väylän varrella on tapahtunut. Tieto tuo syvyyttä työhöni, ja tarinat tekevät reitistä hauskemman”, Juha kertoo.

Wau-elämys Ruissalossa

”Suuntaa laivan kannelle heti Galaxylle päästessäsi. Laiva seilaa ensimmäisen puolen tunnin aikana läpi komean Ruissalon. Olen toiminut 17 vuotta Turun-linjan kapteenina ja saaristoristeilyn startti on jokaikinen kerta wau-elämys. Toinen toistaan kauniimmat puuhuvilat, kansallispuistoalueeseen kuuluva tammimetsikkö ja Håkanssin venetelakka kertovat kaikki omaa tarinaansa. Minusta on kiehtova ajatella, että telakalla veistetyillä veneillä on purjehtinut niin Ruotsin kuninkaalliset kuin Suomen olympiajoukkueen urheilijatkin. Näihin paikkoihin ja maisemiin kiteytyy lähtötunnelmaa.”

Loistokarilla tuulee

”Varttia vaille yhdeksältä kannattaa olla valppaana kannella, sillä ohitamme silloin puuttoman saaren, Loistokarin, jonka keskellä tönöttää valkoinen talo ja punainen saunamökki. Kahden laivaväylän risteyksessä sijaitseva karu saari pakkolunastettiin yli sata vuotta sitten. Tarina kertoo, että aikoinaan saarella asuneet vanhemmat sitoivat lapsensa vyötäisiltä talon nurkkiin, kun myrskytuuli yltyi niin kovaksi, että se olisi voinut temmata pienet lapset mereen. Nykyisin saarelle rakennettu merimerkki loisto valaisee iltapimeällä merenkulkijoita, ja kesäisin saarella järjestetään laituritansseja.”

Seilin synkkä historia

”Elämä saaristossa ei ole pelkästään aurinkoa, iloisia kalastajakertomuksia ja kauniita merimaisemia. Saaret kertovat myös synkkiä tarinoita. Minusta on tärkeää tuntea myös tämä ulottuvuus menneisyydestä. 1600-luvun alussa Ruotsin kuningas käski etsiä saaren, jolle lepraan sairastuneet voitaisiin eristää. Lepran kadottua Suomesta mielisairaala aloitti toimintansa Seilin saarella. Kauniilla saarella on aikamoinen historia.”

Kihti kertoo kalastajien tarinaa

”Hieman kello 11 jälkeen ohitamme Kihdin merenselällä olevan kallioisen luodon, joka muistuttaa minua erään luotsikollegani kertomasta tietoiskusta. Saari on edelleen täynnä kivikasoja, joita kalastajat kasasivat aikoinaan turskan kuivaustelineiden pidikkeiksi. Minua kiinnostaa, miten ihmiset ovat aikanaan päätyneet saaristoon ja millaista elämä meren äärellä on vuosituhansia sitten ollut. Olen kuvitellut, miltä valtava määrä riu’un yli roikkuvia halkaistuja turskia mahtoi näyttää. Ja mikä työ kalastajilla on siinä hommassa ollut.”

Tsaarin kädenjälki Ledsundin salmessa

”Lounasajan jälkeen kannattaa jälleen olla valppaana kannella. Tarkkasilmäinen voi nimittäin bongata kapeaa salmea vierustavista kallioista kiveen hakattuja vaakunoita. Hyvällä tuurilla näet tsaari Pietari Suuren vuonna 1719 omakätisesti hakkaaman kaksipäisen kotkan vaakunan. Jos minua ei tarvita Ledsundin salmen kohdalla komentosillalla, otan kupin kahvia ja menen kannelle tiirailemaan näitä merkkejä. Niitä löytyy joka kerta uusia.”

Omaleimainen Kobba Klinttar

”Saaristoristeilyltä saa myös hienon kurkistuksen saaristoelämään ja eri saarten omaleimaisiin tarinoihin. Suosittelen Kobba Klintaria omana päiväretkikohteenakin. Kesäisin saaren kahvila tarjoaa vierailijoille herkkuja, ja museo opettaa luotsien elämästä. Hauskana yksityiskohtana saaren valkoisella parvekkeella voi huomata luotsin kiikaroivan merelle. Sateella sitä voi vähän kauhistua, että hyvänen aika, kuka se siellä myrskyssä kiikaroi. Luotsipatsasta on tietääkseni kutsuttu myös Ahvenanmaan vapaudenpatsaaksi.”

 
 

Risteilyisännän suosikit viihdetarjonnasta

11 h -saaristoristeilyn isäntä Kim Rusi valitsi laivan viihdetarjonnasta suosikkinsa. Viihdevastaavana Rusi pitää huolen, että jokainen saaristoristeilylle saapunut saa sitä, mitä tuli hakemaan – täydellisen irtioton arjesta.

Bingoa kauniissa saaristomaisemissa
"Bingo on aina kova juttu kaikenikäisille risteilijöille. Koko perheelle suunnattu makeisbingo viihdyttää alkumatkasta Galaxylla. Aikuisristeilijät pääsevät puolestaan paluumatkalla Baltic Princessin Jackpot-bingossa osaksi intensiivistä pelitapahtumaa, kun bingosali täyttyy parhaimmillaan 300 bingoojasta. Hauskasta pelistä on muodostunut legendaarinen osa suomalaista risteilykulttuuria.”

Menoa ja meininkiä perheen pienimmille
”Saaristoristeilyjen ohjelmatarjonta viihdyttää myös perheen pienimpiä. Huhtikuun viikonloppulähdöillä lapsia pomputtaa esimerkiksi Kengurumeininki-orkesteri ja Rokki-Kokki duo. Myös taikurishow ja vatsastapuhuja ihmetyttävät ja hauskuuttavat lasten risteilypäivää.”

Lasten Festarit
”Kerran kuussa järjestettävät lasten festarit tanssittavat perheen pienimpiä. Kaikkien Hevisaurus-fanien kannattaa suunnata saaristoristeilylle 20.5, jolloin festareilla esiintyy paluumatkalla Baltic Princessillä tämä huippusuosittu bändi.

Kotimaista tanssimusiikkia
”Kun olet rentoutunut aamupäivän laivan kylpyläosastolla ja nauttinut lounaan laivan ravintoloissa, illalla pääset joraamaan huippuartistien säestämänä. Loppuviikon Meritansseissa soitetaan kotimaista humppaa, jota ei enää monissa paikoissa pääse kuulemaan.”

Neljän hengen lapsiryhmä pääsi saaristoristeilylle tutustumaan Baltic Princessin kulisseihin syksyllä 2018. Tutustumiskohteiksi oli valikoitu laivan parhaita paikkoja buffetpöydästä konehuoneeseen ja edelleen Silja Land -leikkihuoneeseen. Lue lisää seikkailusta Visit Turun sivuilta!

 

 

Ohoi kaikki kanta-asiakkaat!

Saaristopassilla kesän viettoon

Tänä kesänä Club One -asiakkaat voivat ostaa käyttöönsä Siljan Saaristopassin, jolla voi kesäkaudella varata ja matkustaa 11 h -saaristoristeilyn Turusta niin monta kertaa kuin haluaa. Hinta 20 €/aikuinen ja 10 €/6–17-vuotias, matkustus saaristopassilla kansipaikoin veloituksetta 1.6.–31.8.2019.

Lue lisää

Liity kanta-asiakkaaksi
 

Tutustu ja varaa 11 h -saaristoristeily Turusta →