Mitä tehdä lasten kanssa Tallinnan matkalla?

Cover image

Näissä paikoissa vietät lasten kanssa hauskan talviloman

Tallinnassa asuvat Tiina, Markus ja Birgit kertovat, missä kohteissa täydellisenä talvilomapäivänä kannattaa käydä. Tallinnaan pääsee Tallinkilla kahdessa tunnissa kuudesti päivässä.

Tutustu ja varaa Päivä Tallinnassa -risteily

 

Kohde 1: Harjun luistelukenttä

Harjun luistelukenttä (Harju uisuplats) ei voisi paljon kauniimmassa kohdassa sijaita. Vanhan kaupungin sydämessä, Pyhän Nikolaoksen kirkon juurella on maaliskuun loppuun asti pop-up-luistelurata, jota pitkin liidellessä voi katsella kauniita vanhoja kivitaloja. Tammikuisena tiistai-iltapäivänä jäällä kaartelee paikallisia koululaisia ja muutamia matkailijoita.

Tallinnan Mustamäellä asuvat Birgit Kell, 8, ja hänen veljensä Markus, 10 vetävät oransseja vuokraluistimia jalkaansa penkillä kentän laidalla. Heidän äitinsä Tiina Kell työskentelee Tallinkilla ryhmä- ja tilaisuusmyyntitiimin vetäjänä. Hän on suunnitellut täksi päiväksi kolme kohdetta, joita hän suosittelee Tallinnaan saapuville lapsiperheille.

 

Markus, Birgit ja Tiina Kell nauttivat Harjun luistelukentän tunnelmasta. Kenttä on auki joka päivä klo 10–22.

 

”Valitsin paikkoja, joissa koko perhe voi tehdä yhdessä asioita. Virossa puhutaan paljon, etteivät lapset liiku tarpeeksi, mutta näissä paikoissa voi olla aktiivisesti yhdessä”, Tiina kertoo.

Birgit ja Markus eivät ole luistelleet vähään aikaan, joten aluksi he hakevat tasapainoa kentän laidalta löytyvien luistelutukien avulla. Harjun kentälle on helppo tulla vaikka hetken mielijohteesta, sillä vuokraluistimia löytyy runsaasti (koot 24–50) ja myös kypäriä voi vuokrata.

 

Harjun luistelukenttä sijaitsee Vanhassakaupungissa, monelle matkailijalle tutuissa maisemissa.

 

Pian molemmat lapset uskaltautuvat kokeilemaan luistelemista myös ilman tukea. Hyvin sekin alkaa sujua. Pakkanen saa hengityksen höyryämään.

”Hauskinta tässä on, että saa olla ulkona”, Markus sanoo.
”Hauskinta tässä on kaikki”, Birgit komppaa.

Kentän laidalla on pieni kahvilakin, mutta Markus ja Birgit haluavat lähteä luistelun jälkeen mieluummin jo seuraavaan kohteeseen. Kohta päästään pomppimaan!

Harju 32, avoinna joka päivä klo 10-22. Liput 5–7 €, luistinvuokraus alkaen 3 €.
www: uisuplats.ee

 

Kohde 2: Super Skypark

Moni suomalaisperhe on käynyt vanhassa Skyparkissa, mutta uuteen T1 Mall of Tallinn -kauppakeskukseen avattu Super Skypark -liikuntakeskus on vanhaa viisi kertaa suurempi. Uutuutta hohtavan yläkerroksen ikkunoista näkyvät keskusta ja Lasnamäen neuvostokerrostalot.

Super Skyparkia hallitsee kaksi suurta trampoliinialuetta. Toinen sopii pienemmillekin lapsille ja toisessa aikuiset ja yli 7-vuotiaat pääsevät toteuttamaan hyppyhimojaan. Birgit ja Markus säntäävät pomppimaan ilman kehotusta ja hyppivät nauraen korokkeelta vaahtomuovikasaan.

 

Birgit otti Super Skyparkin trampoliinialueen heti haltuun. Myös Super Skypark on avoinna päivittäin klo 10–22.

 

”Markus oli täällä ensimmäistä kertaa viime viikonloppuna kaverin synttäreillä. Paikka oli täynnä lapsia ja kaikilla oli hauskaa”, Tiina kertoo.

Vapaa-ajalla Tiina käy lastensa kanssa usein paikoissa, joissa voi tehdä ja oppia yhdessä jotain, kuten museoissa tai elokuvissa.

Joskus on haastavaa keksiä tekemistä, johon myös 16-vuotias esikoinen haluaa osallistua. T1:stä myös löytyvä SkyLAB-tiedekeskus voisi olla sellainen. Kauppakeskus on ylipäätään niin iso kokonaisuus, että tekemistä piisaa vaikka koko päiväksi.

 

Super Skyparkin törmäilyautot olivat lasten suosikit, ja Super Skypark päivän kolmesta kohteesta mieluisin.

 

Birgit ja Markus kiertävät ympyränmallista Super Skyparkia ja pujahtavat Hoplop-tyylisen kiipeily- ja puuharadan sisälle. Kun he ovat aikansa ampuneet pehmopalloja tauluihin, molemmat haluavat kokeilla vielä vilkkuvia ja äänekkäitä törmäilyautoja (erillinen hinta 2 €).

Tiinakin on tänään hyppinyt hyvän treenin verran. Täällä aikuiset maksavat vain, jos haluavat itsekin pomppia, mutta se kyllä kannattaa.

T1 Mall of Tallinn, Peterburi tee 2. (Ülemiste-keskuksen lähellä) Liput 5–10 €, yhdistelmälippu Super Skyparkiin ja SkyLABiin 12–14 €. Keskustasta tänne vie raitiovaunu numero 4. Super Skyparkista löytyy myös 360⁰ 7D-elokuvateatteri sekä 120 m korkeuteen kohoava SkyWheel of Tallinn -maailmanpyörä.
www: superskypark.ee
www: t1tallinn.com

 

Kohde 3: MiiaMillan lastenmuseo

Tiina sanoo, että MiiaMillan lastenmuseo on sopiva kohde varsinkin pienille lapsille. Birgit ja Markus alkavat leikkiä siellä niin sujuvasti, että selvästi se on myös alakouluikäisten mieleen.

Moni on saattanut kävellä MiiaMillan ohi kesällä, sillä se sijaitsee suositulla Kadriorgin puistoalueella ja sen edessä on suuri leikkipuisto. Kadriorg on myös Tiinan lempipaikka Tallinnassa. Nyt puiston laitteet ovat lumen peittämät, mutta sisällä vanhassa 1930-luvulla rakennetussa paviljongissa on kodikas tunnelma.

 

MiiaMillassa voi leikkiä vaikka vanhan ajan valokuvaamoa. Sitä varten lapset sonnustautuivat asianmukaiseen rekvisiittaan.

 

Museota voisi kutsua oikeastaan pieneksi sisäleikkipaikaksi. Birgit ja Markus ovat saaneet museon työntekijältä kartat, jonka avulla he voivat etsiä museosta aarteita. Lapset kuitenkin jämähtävät heti ensimmäiseen näkemäänsä kohtaan: tiskille, jossa voi leikkiä 1930-luvun kauppaa.

”Kaks viiskymentyheksä”, kauppias Birgit laskuttaa veljeään.

Valtavan suuri, metallinen kassakone on tehnyt vaikutuksen Markukseen. Suuri, kankea vipuvarsi avaa kassan. Tällaisia koneita pitäisi olla hänestä vieläkin.

MiiaMillassa voi leikkiä myös vaikka vanhan ajan valokuvausateljeeta tai postikonttoria. Seinillä on vanhoja kuvia Viron itsenäisyyden ajalta 1930-luvulta. ”1930-luku on virolaisten silmissä kulta-aikaa. Elämä oli hyvää silloin”, Tiina sanoo.

 

 

Birgit, Tiina ja Markus Kell päättävät kierroksen leikkikahveilla MiiaMillassa. Museosta löytyy myös oikea kahvila, mutta se ei ollut kuvauspäivänä auki.

 

MiiaMillassa voi myös askarrella, ja isoimmasta leikkihuoneesta löytyy esimerkiksi leikkikeittiö, majakka ja leikkimökki, jota kiertää liukumäki.

Birgit ja Markus menevät pitämään majaa suuren laatikon sisälle, joka on vuorattu patjalla.

”Voit tulla hakemaan meitä huomenna”, Birgit sanoo äidilleen.

L. Koidula 21C. Liput 2–3 €, alle kolmevuotiaat ilmaiseksi. Tänne pääsee raitiovaunulla numero 1.
www: linnamuuseum.ee

 

KOE MYÖS NÄMÄ PERHEKOHTEET

 
  • PROTO-keksintötehdas on koko perheen virtuaalinen seikkailu keksintöjen maailmaan. www: prototehas.ee
  • Merimuseon moderni Lentosatama kiehtoo mm. lukuisilla simulaattoreillaan sekä oikeilla sukellusveneillä ja jäänmurtajilla. www: visitestonia.com
 
 

Vinkki: Muksut maksutta talvilomilla!

Kun varaat edestakaiset laivamatkat Helsinki–Tallinna, 0–11 v. lapsesi matkustavat maksutta sekä syövät maksutta Tallink Hotelleissa. Tarjous on voimassa talvilomilla 14.2.–8.3.2020.

Tutustu muksut maksutta -tarjoukseen

 

Tutustu ja varaa koko perheen talvilomamatka Tallinnaan →