Lasten unelma­buffet

Cover image

Lasten raati sai vaikuttaa buffetin valikoimaan

Ketkä ovat parhaita asiantuntijoita sanomaan, mitä kaikkea lasten seisovassa pöydässä pitää olla? No tietysti lapset itse. Siksi kutsuimme 18 lasta vanhempineen Silja Symphonylle maistamaan, ideoimaan ja antamaan tiukkaa palautetta.

Artikkeli on julkaistu 11.4.2019.

Mitä löytyy lasten unelmabuffetista?

“Hei äiti, täällä on pähkinöitä!”, 4-vuotias Matias hihkaisee ja kauhoo keon saksanpähkinöitä lautaselle.

“Haluatko vesimelonia?”, Matiaksen äiti kysyy.
“Joo!”

“Entä savulohimoussea?”
“Eiiiiii! Mutta mitä toi on”, Matias nousee varpailleen ja kurkkii jäämurskassa lepäävää vatia.

“Ne on katkarapuja”, äiti vastaa.
“Joo niitä!”

Kohta pikkupojan lautasella on pähkinöiden, vesimelonin ja katkarapujen lisäksi kermaperunoita, nakkeja ja kevätrullia.

“Mikään ei voi pysäyttää mua”, Matias sanoo ja ampaisee pöytään.

 

18 arvokasta mielipidettä

Matias ei ole tänään ainoa, joka maistelee rohkeasti kaikkea. Silja Symphonyn Grande Buffet -ravintolaan on kutsuttu yhteensä 18 lasta, joiden tehtävä on yksinkertainen: maistele ja syö haluamiasi ruokia buffet-ravintolan lasten- ja aikuisten pöydistä ja kerro sitten, mikä oli hyvää, mikä huonoa ja mitä haluaisit lisää.

Lapsille ja heidän vanhemmilleen oli katettu koko Grande Buffet -ravintolan tarjonta.

 

Näitä vastauksia ei kysytä vain huvin vuoksi: lasten asiantuntemusta halutaan käyttää sekä lastenpöydän että ruokalistojen kehityksessä kaikilla laivoilla. Ja kun lasten ruoasta on kyse, on turha kysyä aikuisilta, kun voi kysyä suoraan lapsilta itseltään, mitä he lomalla mieluiten syövät.

Mutta ennen kuin voi vastata kysymyksiin, pitää tietysti maistella.

5-vuotias Aku pinoaa Harri Hylkeen koristamasta lasten pöydästä lautaselleen nakkeja. Yhden, kaksi, kolme, neljä, viisi…

”Aika miehinen annos”, Akun äiti sanoo ja hymyilee. ”Nakit ja ranskalaisethan ovat ihan juhlaa. Ei tuolta mikään muu kelpaa, kun näitä syödään niin vähän kotona.”

Viereisessä pöydässä omaa annostaan maistelee 9-vuotias synttärisankari Victor.

Mikä oli tänään parasta?
“Kylmäsavulohi. Se on aina laivalla mun suosikkini. Ja sillit! Ja tähtianis juustopöydässä!”

Ei ollenkaan nakkeja tänään?
“Nakkeja ja ranskalaisia saan kotonakin, joten täällä kiinnosti enemmän sellaiset erikoisemmat ruoat”, Victor sanoo.

Puuttuiko jotain?
“No ehkä jälkiruokapöydässä voisi olla mokkapaloja ja keksejä, ihan sellaisia perusjuttuja.”

 

Monet lasten ideat liittyivät Harri Hylkeeseen. “Jos olisi vaikka Hylkeen muotoisia lihapullia!”

Victorin suosikkeihin kuuluivat silakat ja kylmäsavulohi. Koulussa 9-vuotias synttärisankari tykkää erityisesti chili con carnesta.

 

Lisää pastaa, kiitos!

Kun lautaset on syöty tyhjiksi, tankattu vielä kerran jälkiruokapöydästä ja annettu paikalle tupsahtaneelle Harri Hylkeelle isot halit, on aika koota vastauksia yhteen.

Lasten mielestä parasta oli melkein kaikki: erityisesti pehmisautomaatti, jossa saa koristella itselleen sopivan jäätelöannoksen. Vielä kun saisi seisovaan pöytään pastaa ja minihampurilaisia!

Eniten sanomista tulee ranskalaisista: olivat liian pehmeitä. Sekin harmittaa, että aikuisten pöytien tarjontaa on vaikea nähdä, kun on vasta 110 senttiä pitkä.

Vanhemmat, jotka saavat hekin vastata kysymyksiin, kaipaavat enemmän kasviksia sekä lisäaineettomia ja vegaanisia vaihtoehtoja.

 

Muutokset näkyvät heti

Seuraa hyviä uutisia raatilaisille: ideat ja vinkit on kuultu ja monta asiaa ehtii muuttua jo tänä kesänä.

Lihapullat vaihdetaan luomuksi, lasten omaan buffet-pöytään tulee pastaa ja jauhelihakastiketta ja lisää vihreää naposteltavaa, vegaanisuuteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota (esimerkiksi perunamuusi voidaan yhtä hyvin tehdä kauramaitoon) ja mikä tärkeintä, ranskalaisten rapeus otetaan erityistarkkailuun.

Silja Symphonyn keittiömestari Jyrki Tulkki, joka on työskennellyt 30 vuotta laivakeittiöissä, muistuttaa, että lasten buffet-pöytään mahtuu vain rajallinen määrä ruokia. Siksi lasten kanssa kannattaa kiertää koko tarjonta läpi.

Lasten unelmabuffetista löytyy perinteisiä herkkuja ja uusia makuelämyksiä.

 

Vegaanisesta pöydästä saa napsittua vaikka kurkkua ja tomaattia, lämmintiskiltä kalaa ja jälkiruokapöydästä suklaamoussea.

“Buffet on lapselle paras mahdollinen paikka kokeilla jotain uutta ruokaa”, Tulkki sanoo.

Tämän päivän raatilaisille ei varsinaisesti tarvitse uutuuksia tuputtaa. Lapset pinoavat lautasilleen kevätrullia, hunajamelonia ja pavlovaa.

“Kuinka paljon laitetaan?”, yhden tytön äiti kysyy.
“Tosi, tosi paljon.”

 
 

FriendSHIP - Ystävyyden laiva

Siljalla pyritään kiinnittämään erityistä huomiota siihen, että perhematkustajat saavat parhaat mahdolliset puitteet yhteisille elämyksille. Lasten buffetin kehitysprojekti on osa Silja FriendSHIP - Ystävyyden laiva -konseptia, joka kattaa alleen kaiken lapsimatkustajille suunnatun tekemisen ja palvelut. Tervetuloa Ystävyyden laivaan!

Lue lisää

 

Tutustu ja varaa perhematka merellä →