
Tallink-konsernin kaikille matkustajalaivoille MSC-sertifikaatti ensimmäisenä laivayhtiönä maailmassa
Kaikille Tallink-konsernin 11 matkustajalaivalle on myönnetty MSC-sertifikaatti, joka on maailman luotettavin ympäristösertifikaatti kestävälle kalastukselle ja merenelävien jäljitettävyydelle. MSC:n tavoitteena on vähentää ylikalastusta eli luonnonvarojen kestämätöntä käyttöä. MSC:n jäljitettävyyssertifikaatti varmistaa MSC -sertifioitujen kala- ja äyriäistuotteiden jäljitettävyyden läpi tuotantoketjun aina kalastusyrityksestä kuluttajalle saakka.
Tallink Siljan Suomesta lähtevälle viidelle risteilylaivalle myönnettiin MSC:n jäljitettävyyssertifikaatti syyskuussa 2017. Suomesta liikennöivät Tallinkin pikalaivat, Megastar ja Star, saivat sertifikaatin tammikuussa 2018. Nyt myös Tukholma-Tallinna ja Tukholma-Riika –linjan laivat ovat saaneet sertifikaatin. Sen piirissä ovat aluksi katkarapu- ja sillituotteet, jotka on merkitty laivojen ravintoloissa sinisellä MSC-ympäristömerkillä. MSC-sertifikaatin hankinta on osa Tallink-konsernin ympäristövastuuta, mihin kuuluu mm. vähärikkisen polttoaineen käyttö, kierrätys sekä nollatoleranssi jätevesien mereen pumppaamisen suhteen.
MSC myönsi Suomen ensimmäisen Kultainen Kala -palkinnon Tallink Silja Oy:lle Kestävän Kalan päivässä 27. syyskuuta 2018. Palkinto myönnettiin Tallink Siljalle ponnisteluista merenelävien tuotannon turvaamiseksi nykyiselle ja tuleville sukupolville. Lue lisää
Tallinkin ja Silja Linen laivojen MSC-sertifioidut tuotteet

Sillit
Laivoilla käytetään vuosittain noin 40 000 kiloa sillejä.
Sertifioinnin myötä asiakkaat voivat varmistua, että laivojen ravintoloissa MSC-ympäristömerkillä merkityt tuotteet ovat peräisin kestävästä kalakannasta ja että kalastuksessa on käytetty vastuullisia pyyntimenetelmiä.

Katkaravut
Laivoilla käytetään vuosittain noin 150 000 kiloa katkarapuja.
Vastuullisesti pyydetyn kalan ja äyriäisten MSC-sertifiointi edellyttää tuotteiden pitämistä erillään muista tuotteista, sekä selkeää merkitsemistä.
Kysymyksiä ja vastauksia MSC-sertifikaatista
Klikkaa kysymystä nähdäksesi vastauksen.
MSC-PROSESSIN VAIHEET
-
1. vaihe
Tuotteet hankitaan sertifioidulta tavarantoimittajalta.
Lue lisää →- Organisaatiolla tulee olla menettely, jolla varmistetaan, että kaikki sertifioidut tuotteet ostetaan sertifioiduilta toimittajilta.
- Organisaation tulee varmistaa, että vastaanotettavat tuotteet on sertifioitu.
- Organisaation tulee voida todistaa, että kaikki varastossa olevat tuotteet voidaan tunnistaa ja että ne on eroteltu toisistaan.
-
2. vaihe
Tuotteiden tulee olla tunnistettavissa.
Lue lisää →- Sertifioidut tuotteet täytyy ilmoittaa sertifoiduiksi osamisen, vastaanottamisen, säilyttämisen, käsittelyn, merkitsemisen ja myymisen kaikissa vaiheissa.
- Organisaatiolla tulee olla järjestelmä, jolla varmistetaan, että sertifointiilmoituksen sisältäviä materiaaleja käytetään ainoastaan sertifioituja tuotteita varten
- Organisaatio saa mainostaa tuotteita sertifioituina tai käyttää ympäristömerkkiä, logoa tai muita tavaramerkkejä vain, jos sillä on voimassa oleva lisenssisopimus MSC:n kanssa.
-
3. vaihe
Tuotteet pidetään erillään sertifioimattomista tuotteista.
Lue lisää →- Sertifioituja tuotteita ei saa korvata sertifioimattomilla tuotteilla Jos MSC-tuotetta ei ole saatavilla, merkintä tulee poistaa (esim. Buffet-pöydästä).
-
Previous
4. vaihe
Tuotteet on mahdollista jäljittää (chain of custody) ja niiden tiedot & ostomäärät on kirjattava tarkasti ylös.
Lue lisää →- Jokaisen myyntipisteen pitää voida osoittaa, että sertifioidut tuotteet ovat jäljitettävissä myynti- tai tarjoiluhetkestä aina toimitukseen asti.
- Organisaation tulee kirjata ylös tiedot niiden sertifioitujen kala- ja äyriäistuotteiden määrästä, jotka on ostettu ja vastaanotettu tietyllä aikavälillä.
- Jäljitettävyyteen ja määriin liittyvien tietojen täytyy olla täsmällisiä, täydellisiä ja muuttamattomia.
- Organisaatio saa myydä sertifioituina tuotteina ainoastaan tuotteita, jotka kuuluvat sertifioinnin soveltamisalaan.
-
5. vaihe
Yrityksellä tulee olla käytössään toimiva hallinnointijärjestelmä.
Lue lisää →- Organisaatiolla täytyy olla hallintajärjestelmä, jolla seurataan tämän standardin kaikkien vaatimusten täyttymistä.
- Organisaation täytyy nimittää MSC-yhteyshenkilö
- Organisaation täytyy säilyttää kaikki dokumentit vähintään 18 kk ajan
- Organisaation täytyy järjestää henkilöstölle koulutusta.
- Mahdollisista muutoksista täytyy ilmoittaa MSC:lle 10 päivän kuluessa.
- Organisaation täytyy antaa MSC:n, sertifiointilaitoksen tai akkreditointielimen edustajalle mahdollisuus ottaa näytteitä sertifioiduista tuotteista
-
1. vaihe
Tuotteet hankitaan sertifioidulta tavarantoimittajalta.
Lue lisää →- Organisaatiolla tulee olla menettely, jolla varmistetaan, että kaikki sertifioidut tuotteet ostetaan sertifioiduilta toimittajilta.
- Organisaation tulee varmistaa, että vastaanotettavat tuotteet on sertifioitu.
- Organisaation tulee voida todistaa, että kaikki varastossa olevat tuotteet voidaan tunnistaa ja että ne on eroteltu toisistaan.
-
2. vaihe
Tuotteiden tulee olla tunnistettavissa.
Lue lisää →- Sertifioidut tuotteet täytyy ilmoittaa sertifoiduiksi osamisen, vastaanottamisen, säilyttämisen, käsittelyn, merkitsemisen ja myymisen kaikissa vaiheissa.
- Organisaatiolla tulee olla järjestelmä, jolla varmistetaan, että sertifointiilmoituksen sisältäviä materiaaleja käytetään ainoastaan sertifioituja tuotteita varten
- Organisaatio saa mainostaa tuotteita sertifioituina tai käyttää ympäristömerkkiä, logoa tai muita tavaramerkkejä vain, jos sillä on voimassa oleva lisenssisopimus MSC:n kanssa.
-
3. vaihe
Tuotteet pidetään erillään sertifioimattomista tuotteista.
Lue lisää →- Sertifioituja tuotteita ei saa korvata sertifioimattomilla tuotteilla Jos MSC-tuotetta ei ole saatavilla, merkintä tulee poistaa (esim. Buffet-pöydästä).
-
4. vaihe
Tuotteet on mahdollista jäljittää (chain of custody) ja niiden tiedot & ostomäärät on kirjattava tarkasti ylös.
Lue lisää →- Jokaisen myyntipisteen pitää voida osoittaa, että sertifioidut tuotteet ovat jäljitettävissä myynti- tai tarjoiluhetkestä aina toimitukseen asti.
- Organisaation tulee kirjata ylös tiedot niiden sertifioitujen kala- ja äyriäistuotteiden määrästä, jotka on ostettu ja vastaanotettu tietyllä aikavälillä.
- Jäljitettävyyteen ja määriin liittyvien tietojen täytyy olla täsmällisiä, täydellisiä ja muuttamattomia.
- Organisaatio saa myydä sertifioituina tuotteina ainoastaan tuotteita, jotka kuuluvat sertifioinnin soveltamisalaan.
-
5. vaihe
Yrityksellä tulee olla käytössään toimiva hallinnointijärjestelmä.
Lue lisää →- Organisaatiolla täytyy olla hallintajärjestelmä, jolla seurataan tämän standardin kaikkien vaatimusten täyttymistä.
- Organisaation täytyy nimittää MSC-yhteyshenkilö
- Organisaation täytyy säilyttää kaikki dokumentit vähintään 18 kk ajan
- Organisaation täytyy järjestää henkilöstölle koulutusta.
- Mahdollisista muutoksista täytyy ilmoittaa MSC:lle 10 päivän kuluessa.
- Organisaation täytyy antaa MSC:n, sertifiointilaitoksen tai akkreditointielimen edustajalle mahdollisuus ottaa näytteitä sertifioiduista tuotteista