WWF Suomen ja Tallinkin kampanjalla yli 10 000 € itämerennorpan suojelemiseksi

WWF Suomen ja Tallinkin huhtikuussa 2016 aloittama lahjoituskampanja itämerennorpan hyväksi päättyi 30.6.2017. Kampanja-aikana saatiin kerättyä 10 090 euroa. Lahjoittaneiden nimistä muodostui Tallinkin Megastar-laivalle digitaalinen teos, joka on esillä laivalla vuoden loppuun asti. Lahjoittajia oli yhteensä 484 henkilöä eli keskimääräinen lahjoitussumma oli noin 20 euroa. Alkuvuonna 2017 liikennöinnin aloittanut Megastar on Itämeren ympäristöystävällisin alus, mikä tekeekin siitä erinomaisen viestinviejän luonnonsuojeluasioille.

WWF Suomen ja Tallinkin kesäkuun lopussa päättyneen keräyksen tuotoilla rahoitetaan konkreettisia tutkimusprojekteja, joiden avulla parannetaan norppakannan kokoarvion luotettavuutta. Itämerennorpan suurin uhka on ilmastonmuutoksen tuoma talvien lämpeneminen. Norppa on arktinen laji, joka on pesinnässään riippuvainen jäästä ja lumesta.

WWF edistää yhdessä Metsähallituksen kanssa hanketta, jolla pyritään itämerennorppien tunnistamiseen valokuvista. Itämerennorpan, kuten myös saimaannorpan, turkin kuviot ovat yksilöllisiä ja niitä voidaan käyttää sormenjälkien tapaan yksilöiden tunnistamiseen. Valokuvatunnistuksella saatua tietoa voidaan hyödyntää muiden menetelmien täydentäjänä monilla tavoin tutkimuksessa ja kannan seurannassa, esimerkiksi kannan koon arvioinnissa tai yksilöiden elämänkaaren selvittämisessä sekä liikkuvuudesta. Myös Itä-Suomen yliopisto on hankkeessa mukana, ja sen tutkijat ovatkin jo tunnistaneet joitakin yksilöitä valokuvista. Yksilöllisen valokuvatunnistuksen avulla itämerennorpan suojelua voidaan tehostaa.

Tunnistamiseen käytetään myös riistakameroita, ja WWF käyttää tukijoiltaan, kuten esimerkiksi Tallinkin kampanjaan osallistuneilta saamia varoja myös riistakameroiden hankintaan ja asentamiseen maastoon. Pitkän tähtäimen tavoitteena on selvittää, onko itämerennorpan erittäin harvalukuinen Saaristomeren kanta yhteydessä muihin Itämeren runsaslukuisempiin norppakantoihin.

Tukijoiden varoin saatiin valmiiksi WWF:n tieteellinen raportti, joka kokoaa yhteen kaikki eteläisten itämerennorppakantojen tiedot. Toukokuussa 2017 julkaistu raportti, ”The Baltic Ringed Seal – An Arctic Seal in European Waters” on kokonaisuudessaan luettavissa täältä >> https://wwf.fi/mediabank/9825.pdf

Tallink Silja Oy ja WWF Suomi ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2001, ja yhteistyö jatkuu lahjoituskampanjan päätyttyäkin. Itämeri on yksi maailman herkimmistä ja saastuneimmista meristä, ja Tallink haluaa toimia edelläkävijänä Itämeren suojelemisessa ja samalla välittää yleistä tietoisuutta tämän meren suojelun tärkeydestä.

Lisätiedot:
Tallink Silja Oy, viestintäjohtaja Marika Nöjd, 0400 207 704, marika.nojd@tallinksilja.com
WWF Suomi, viestintäjohtaja Anne Brax, 050 3671 888, anne.brax@wwf.fi

Tallink Silja Oy
Tallink Silja Oy on osa AS Tallink Gruppia, joka on yksi Itämeren alueen suurimmista matkustaja- ja rahtiliikennevarustamoista. Yhtiön laivat liikennöivät Suomesta Tallink-brändin alla Helsingistä Tallinnaan ja Silja Line-brändin alla Helsingistä ja Turusta Ahvenanmaan kautta Tukholmaan. Tallink Silja Oy toimii Helsingissä, Turussa, Tampereella ja tytäryhtiö Sally Ab Maarianhaminassa. Yritys työllistää maalla noin 500 ja merellä noin 1000 henkilöä. AS Tallink Grupp on listattu Tallinnan pörssissä.
www.tallinksilja.fi, www.tallink.com

WWF Suomi
WWF on yksi maailman suurimmista ja arvostetuimmista riippumattomista luonnonsuojelujärjestöistä. WWF:n maailmanlaajuisessa verkostossa on aktiivista toimintaa yli 100 maassa ja yli 5 miljoonaa tukijaa.  WWF:n tehtävä on pysäyttää luonnon köyhtyminen ja rakentaa tulevaisuus, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa. WWF toimii kaikilla luonnonsuojelun osa-alueilla. wwf.fi