Näin ajat auton laivaan: tutustu sääntöihin ja ohjeisiin

Tärkeää tietoa ajoneuvon kanssa matkustavalle

Liikkuessasi omalla autolla Baltiassa tai muualla Pohjoismaiden ulkopuolella Green Card eli todistus suomalaisesta liikennevakuutuksesta on hyvä olla mukana. Joissakin maissa vihreä kortti on pakollinen. Saat Green Cardin vakuutusyhtiöstäsi veloituksetta. Kysy tarkempia tietoja ja tarkista myös autovakuutuksesi kattavuus vakuutusyhtiöstäsi. Ajoneuvossa tulee olla myös kansallisuustarra (FIN) tai Trafin FIN-tunnuksella varustettu rekisterikilpi. Jos ajoneuvon rekisteriotteessa mainittu omistaja ei ole mukana matkalla, tulee kuljettajalla olla valtakirja ajoneuvon käytöstä matkan ajalle. Ensiapulaukku, huomioliivi ja jauhesammutin ovat pakollisia varusteita myös henkilöautoissa. Lue lisää Trafin sivuilta autolla matkustamisesta ulkomaille »

Muistathan ottaa huomioon myös ajoneuvosi kantavuuden eli suurimman sallitun tavara- ja henkilökuormituksen. Tiedon löydät rekisteriotteesta.

Auto on ajettava maihin heti satamaan tulon jälkeen (myös yöllä). Poikkeuksena tästä Helsinki-Tallinna-reitillä Yöpyminen Baltic Queenillä ja Tallinna-Helsinki-reitillä Yöpyminen Shuttlella, jolloin auto ajetaan ulos laivasta aamulla sekä Autoparkki Baltic Queenillä, jolloin autoa ei voi ajaa maihin Tallinnassa.

Ajoneuvon pituus- ja korkeusmitat

Henkilöauton pituus max 5 m ja korkeus max 1,9 m. Pakettiauton pituus max 7 m ja korkeus max 2,4 m. Ajoneuvon pituus- ja korkeusmittoihin sisällytetään mahdollinen kuorma tai teline  (peräkärry, suksiboksi tai muu vastaava). Ilmoittakaa varatessanne ajoneuvon tai ajoneuvoyhdistelmän kokonaispituus ja -korkeus. Ajoneuvon korkeus mitataan satamassa. Mikäli varauksen yhteydessä ilmoitetun ajoneuvon mitat ylittyvät, emme voi taata ajoneuvolle paikkaa kysytyimillä lähdöillä. Ilmoitettujen mittojen ylittyessä peritään lisämaksu.

Jos ajoneuvossa on kaksi yksikköä (esim. auto + peräkärry), se varataan aina ajoneuvoyhdistelmänä. Poikkeuksena moottoripyörä + pieni peräkärry, joka varataan henkilöautona sekä polkupyörä + peräkärry, joka varataan polkupyöränä. Huomioithan, että myös polkupyörä lasketaan ajoneuvoksi ja se tulee varata etukäteen samoin kuten muutkin ajoneuvot matkavarausta tehdessäsi.

Ajoneuvon hinaus laivaan

Mikäli toinen ajoneuvo hinaa toisen laivaan suosittelemme varaamista myyntipalvelumme kautta.

Internet-varauspalvelusta varatessasi tulee paikka valita seuraavasti: Ajoneuvoyhdistelmä, Korkea ajoneuvo ja perävaunu (Yli 2,4 m korkea ja max 12 m pitkä). Mikäli autojen yhteispituus on enemmän kuin 12 m matka tulee varata myyntipalvelumme kautta. Koskee matkoja, joissa lähtömaa on Suomi. Ruotsista, Virosta tai Latviasta lähdettäessä, asiakkaan auto kuljetetaan laivaan ja pois laivasta paikallisen rahdin puolesta, palvelu on maksullinen.

Useimpien autojen käyttöohjekirjasta selviää, miten ajoneuvoa tulee hinata. Asiakkaan vastuulla on tarkastaa tiedot myös ajantasaisesta lainsäädännöstä ja vakuutusyhtiöstä hinauksen suhteen. Tallink Siljalla on oikeus evätä pääsy laivaan mikäli hinausta ei voida suorittaa turvallisesti.

Autopaketti- ja ajoneuvohinnat

Katso autopaketti- ja ajoneuvohinnat reiteittäin:

Autolla Helsingistä Tallinnaan »
Autolla Helsingistä Tukholmaan »
Autolla Helsingistä Maarianhaminaan »
Autolla Turusta Tukholmaan »
Autolla Turusta Ahvenanmaalle »
Autolla Tukholmasta Riikaan »
Autolla Tukholmasta Tallinnaan »

Ajoneuvot ilman kuljettajaa sekä rahtiajoneuvot (ajoneuvot, joiden leveys on yli 2,6 metriä sekä kuorma-autoksi rekisteröidyt) hinnoitellaan erillisen rahtitariffin mukaan (ajoneuvot ilman kuljettajaa erillisen kuljetusohjeen mukaan). Katso rahtivarauksien yhteystiedot täältä.

Helsinki–Tallinna-linjan Priority Car – nopeammin meritieltä maantielle

Haluatko, että matkasi auton kanssa sujuu mahdollisimman suoraviivaisesti? Tallink Shuttle -laivoille voit varata Priority Car -autopaikan, jolloin nouset maihin määräsatamassa ensimmäisten joukossa.

Toisinaan autokansi tyhjennetään ensin rahdista ja vasta sitten henkilö- ja pakettiautoista. Kun varaat Priority Car -autopaikan, varmistat että ajoneuvosi ohjataan autokannella paikkaan, josta pääset ajamaan ulos laivasta ennen rahtiyksiköitä ja perushintaisen paikan varanneita.

Priority Car -autopaikka on varattavissa 20 €/suunta lisämaksusta henkilöautoille (max 5 m/1,9 m), pakettiautoille (max 7 m/2,4 m) sekä matkailuautoille/korkeille pakettiautoille (max 8 m/4,4 m) ja 30 €/suunta lisämaksusta ajoneuvoyhdistelmille (pituus max 12 m). Business Loungessa matkustaville palvelu sisältyy hintaan. Paikkoja on rajoitettu määrä.

Priority Car -autopaikan voi varata viimeistään 1 tunti ennen lähtöä, mikäli ajoneuvo on varattu etukäteen (ajoneuvojen varaamisen aikaraja myyntipalvelussa on min. 2 tuntia ennen lähtöä). Autolähtöselvitykseen saavuttava viimeistään tunti ennen lähtöä.

Varaa automatkasi Helsingistä Tallinnaan »

Autolähtöselvitys

Automatkustajien tulee ilmoittautua autolähtöselvityksessä viimeistään tuntia ennen lähtöä (Tallinna-Maarianhamina reitillä viimeistään 1,5 tuntia ennen). Kun lähtöselvitys on päättynyt, laivaan ei enää pääse.

Lue lisää lähtöselvityksestä »

Ruuhkamaksut Tukholmassa ja Göteborgissa

Ruotsissa käytetään ruuhkamaksujärjestelmää Tukholmassa ja Göteborgissa. Maksut koskevat 1.1.2015 alkaen sekä Ruotsin että ulkomaan rekisterissä olevia ajoneuvoja. Aiemmin maksut koskivat ainoastaan Ruotsin rekisterissä olevia ajoneuvoja. Maksujärjestelmä on täysin automaattinen. Maksuaseman ohitus rekisteröidään ja ajoneuvon omistajalle lähetetään lasku.

Lue lisää Ruotsin ruuhkamaksusta »

Tullin 1.4.2014 antama uusi ohje Virosta tuotavista alkoholijuomista

  • Ns. jalkamatkustajan on laivalta Suomeen poistuessaan itse kannettava tai siirrettävä tuomiset maihin.
  • Jos matkustajan alkoholituomiset on pakattu kulkuneuvoon Virossa tai paluumatkan aikana ennen laivan saapumista Suomen aluevesille, matkustajan on oltava ko. kulkuneuvon (auto, pakettiauto) kyydissä sen poistuessa laivalta maihin.
  • Huom! Turvallisuussyistä johtuen Tallinkin aluksilla matkustajat eivät saa matkustaa bussin mukana autokannen kautta laivaan tai laivasta ulos. Kaikkien bussimatkustajien on siirryttävä laivaan ja laivasta ulos ns. jalkamatkustajien reittiä käyttäen alkoholituomiset mukanaan.
  • Lue Tullin tiedote

Laivaannousu moottoripyörällä matkustavalle

Jos matkustat moottoripyörän kanssa, tarvitset mm. kiinnitysliinat. Tutustu ohjeisiin ja sääntöihin moottoripyörän laivaanajosta.

Lue lisää laivaannoususta moottoripyörällä »

Takaisin