Siljan Top 3 klassikko­annokset

Näin valmistuvat Siljan suosituimmat klassikkoruoat

Teksti Tiina Rantanen, kuvat Satu Nyström

Muhkea katkarapuleipä Tukholma-päivän jälkeen, à la carten mehevä pippuripihvi tai buffetin jälkiruokapöydästä valittu suklaamousse on saattanut synnyttää pysyvän makumuiston, joka halutaan kokea yhä uudelleen vuodesta toiseen.

Katkarapuleipä oli 1970-luvun hitti

Ruokatrendit vaihtelevat, klassikot pysyvät. Siljan yli 60 vuoden taipaleen aikana laivojen keittiöissä on valmistettu vuosikymmenet herkkuja, joiden suosio on säilynyt. Tällaisia klassikkoja ovat katkarapuleipä, pippuripihvi ja samettinen suklaamousse.

– Katkarapuleipä oli laivojen 1970–1980-lukujen trendiherkku. Tänäkin päivänä se on monelle risteilyn ’pakko saada’ -ruoka. 1970-luvulla katkaravut olivat arvostettua herkkua, ja usein ihmiset saivat ensikosketuksen äyriäisiin juuri laivalla. Katkarapuleipiä myytiin päivässä sadoittain, ja niitä urakoitiin keittiöissä aamusta iltaan, kertoo Silja Serenaden keittiöpäällikkö Heikki Härmä.

Siljan laivoilla käytetään vuosittain noin 160 000 kiloa katkarapuja. Tallink Siljan viidelle Suomesta lähtevälle risteilylaivalle myönnettiin syyskuussa 2017 MSC:n jäljitettävyyssertifikaatti ensimmäisenä laivayhtiönä maailmassa. Suomesta liikennöivät Tallinkin pikalaivat Star ja Megastar saivat sertifikaatin tammikuussa 2018. Sertifikaatti koskee laivoilla tarjottuja katkarapuja ja sillejä. Sininen MSC-ympäristömerkki kertoo, että ne ovat peräisin kestävästä kalakannasta ja että kalastuksessa on käytetty vastuullisia pyyntimenetelmiä.

Laivan ravintoloissa käytetään aina puhtaita, laadukkaita raaka-aineita.

Katkarapuleipä syntyy yksinkertaisista raaka-aineista. Ensin vaalealle laivurinleipäviipaleelle levitetään maustamatonta majoneesia. Sen päälle lisätään salaattia, valutettuja katkarapuja ja lisää majoneesia. Annoksen kruunaavat keitetty kananmuna, tomaattilohkot, kurkku ja tilli. Lopuksi leivälle voi puristaa sitruunasta happamuutta.

Ranskalainen kestosuosikki pippuripihvi

Pippuripihvi, steak au poivre, edustaa kunniakkaasti klassista ranskalaista keittotaitoa. Laivojen ravintoloiden ruokalistalla se on esiintynyt 60-luvulta lähtien nimellä pippuripihvi tai pippurihärkä. – Pippuripihvi on kestosuosikki, eikä sen suosio näytä hiipumisen merkkejä, Heikki Härmä sanoo.

Punaviini on hyvä juomavalinta pippuripihville.

Pippuripihvi valmistetaan härän sisäfileestä, joka leikataan 180 gramman painoiseksi pihviksi ja paistetaan pannulla voissa. Lopuksi kypsä pihvi maustetaan suolalla ja mustapippurilla.

Tällä hetkellä pippuripihviä tarjotaan Tenderloin Steak -nimellä El Capitán -ravintolassa. Tenderloin Steak -annokseen kuuluu härän sisäfileepihvi, konjakilla aateloitua kermaista pippurikastiketta, vihreitä papuja, pekonia, tomaattia ja perunagratiinia.

Keittiöpäällikkö Heikki Härmä ja keittiömestari Sami Leino viimeistelevät Tenderloin Steak -annoksen kermaisella pippurikastikkeella.

Pippurikastikkeen pohja on klassinen espagnole-kastike, jota kutsutaan Suomessa usein ruskeaksi kastikkeeksi. Kastike maustetaan dijoninsinapilla, tomaattipyreellä ja konjakilla. Joukkoon lisätään mustapippuria, viherpippuria ja pippurisekoitusta. Maku pyöristetään lopuksi kermalla ja ripauksella ruokosokeria. Annos viimeistellään kasvispaistoksella, ja pippuripihvin lisäkkeenä tarjotaan perunagratiinia.

Marjat ja hedelmät maistuvat jälkiruokapöydässäkin.

Suklaamousse on pilvenpehmeä herkku

Buffet-ravintolan jälkiruokapöydän ykkössuosikki on kautta vuosikymmenten ollut suklaamousse, ranskalainen jälkiruokaklassikko. Grande Buffetin illalliskattauksessa samettisen ilmavaa suklaavaahtoa kuluu huimia määriä, 10–20 litraa per kattaus.

Suklaa tuli ranskalaisiin keittiöihin 1600-luvulla Espanjasta. Vaahtomaista jälkiruokaa, moussea, ranskalaiset kokit valmistivat jo 1700-luvulla. Suklaamousse tunnetaan ranskalaisen keittiön klassikkoherkkuna, mutta sen keksijä on tuntematon.

Makea mousse valmistetaan tyypillisesti vatkatuista kananmunanvalkuaisista tai kermavaahdosta ja maustetaan esimerkiksi suklaalla tai hedelmillä. Valmis suklaamousse on ilmavaa ja pilvenpehmeää. Suklaamousse maistuu sellaisenaan jälkiruokana tai hedelmä- tai marjasalaatin kanssa.

Tutustu Siljan ravintoloihin ja varaa herkuttelumatka →