Aamiainen on risteilyn kohokohta

Irti arjesta ylellisellä erikoisaamiaisella

Teksti Tiina Rantanen, kuvat Satu Nyström

Laivalla saa nauttia maailman upeimmista saaristonäkymistä, hyvästä ruoasta ja siitä tunteesta, että nyt ollaan merellä. Ruokatoimittaja testasi herkullisen erikoisaamiaisen.

Tein ensimmäisen Helsinki–Tukholma-risteilyni helluntaina 1981 ja palasin Silja Linen M/S Finlandialta kihlasormus vasemmassa nimettömässäni. 80-luvun alussa niin sanotusta seisovasta pöydästä nautittu aamiainen oli jo elämys. Kymmeniä ruokalajeja sisältävä noutopöytä oli ennenkokematon runsaudensarvi.

Vuosikymmenien jälkeenkin Tukholman-risteilyssä on yhä imua, joka vetää laivalle vuosi toisensa jälkeen. Merellä aamiainenkin on hetki arjen yläpuolella.

Aamiaispöydän antimia esittelee tarjoilija Iida Laamanen.

– Ruoka on iso osa onnistunutta risteilyä. Haluamme tarjota asiakkaillemme unohtumattomia makunautintoja aamiaisesta illalliseen. Laivojemme ruoat on aina valmistettu laadukkaista raaka-aineista. Pyrimme hankkimaan niitä lähialueilta niin paljon kuin mahdollista, kertoo Silja Serenaden keittiöpäällikkö Heikki Härmä.

Aalloillakin aamiainen on päivän tärkein ateria. Kiireiselle matkustajalle toimivin vaihtoehto voi olla urbaanissa, industrial-tyyliin sisustetussa Coffee & Co. -kahvilassa nautittu erikoiskahvi ja lehtevä croissant. Vaihtoehtona on Grande Buffetin runsas meriaamiainen. Nautiskelijalle on tarjolla myös erikoisaamiainen, josta ei ole kiire minnekään. Jo Tavolàta-ravintolaan saapuessa tarjoillaan aamiaiseen kuuluva klassikkococktail, persikkanektaria ja kuohuviiniä sisältävä Bellini, tai lasillinen kuohuvaa.

Tavolàtan aamiaistarjontaa katsellessani kysäisen, kuinka monta ruokalajia buffet-pöydässä on yhteensä tarjolla. Aivan tarkkaa lukua tarjoilijani Iida Laamanen ei kahvia kaataessaan osaa antaa, mutta pienten laskutoimitusten jälkeen pääsimme yli sataan ruokatuotteeseen.

Italialaiset leikkeleet vievät ajatukset Välimerelle.

Tavolàtan buffetissa tarjoillaan italialaiselta antipasti-laudalta tuttuja herkkuja. Makeassa pöydässä on tarjolla tiramisua. Ajatukset seilaavat niitä nauttiessa Itämeren sijaan Välimerellä.

Itämerta ja pohjoista ruokakulttuuria edustaa kalapöytä. Se toimii samalla suomalaisen keittiön näyteikkuna kansainvälisille risteilymatkustajille. Hyvin harvoin tulee nautittua mäti- tai skagenleipiä aamiaiseksi kotona.

Kalapöydän katkarapu- ja sillituotteet ovat saaneet vastuullisesta pyytämisestä kertovan MSC-sertifikaatin vuonna 2017.

 

Koska Tavolàta on italialaistyyppinen ravintola, se näkyy myös aamiaispöydässä.

Jos on tuhdin englantilaistyyppisen aamiaisen ystävä, lämpimiä ruokia on valinnanvaikeudeksi asti. Asiakkaiden suosikki on Härmän mukaan tattipiiras, jota tarjotaan vain Tavolàtan erikoisaamiaisella.

Makeaan mielitekoon löytyy erilaisia vaihtoehtoja viinereistä ja amerikkalaisista pannukakuista kevyempään hedelmä- ja marjasalaattiin. Tällä kertaa suklaiset petit fours -leivokset ja kookospallerot vievät voiton. Miten makoisilta ne maistuvatkaan viimeisen lattekupilliseni kanssa!

 

Petit fours päättää aamiaisen makeasti.

Tavolàtan ylellinen erikoisaamiainen on pikemminkin brunssi, ja sillä selviää pitkälle päivään. Aamiaista lopetellessani pohdin ääneen, miten erikoisaamiainen muuttuisi todelliseksi luksusaamiaiseksi. Henkilökohtaisella palvelulla. Toivoisin, että erilaiset herkkulautaset tuotaisiin kauniisti viimeisteltyinä eteeni. Ja vastajauhetuista pavuista tehdyn cappuccinoni vaahdossa olisi baristan persoonallista kahvitaidetta.

– Kyllä sekin onnistuu. Sinun pitää vain matkustaa Commodore-luokassa. Siellä aamiaisella saa valita menusta lämpimiä kokin valmistamia annoksia, jotka tarjoillaan pöytiin, tarjoilija Iida Laamanen naurahtaa.

Tutustu Tavolàta -ravintolaan →