Kulinaristin valinta laivalla on Menu Signature

Makuelämyksiä hakeva laivamatkustaja valitsee Menu Signaturen, joka on viinien kera tarjottava kuuden ruokalajin harmoninen kokonaisuus. Tallink Siljan keittiömestarit Anti Lepik ja Heikki Härmä ovat suunnitelleet alkuvuoden kuuden ruokalajin kokonaisuuden. Menua siivittää tällä kertaa Australian suurimman ja vanhimman viinitalo Château Tanundan viinit. Tanunda on perustettu vuonna 1890 Barossa Valleyhin, josta tunnetusti ovatkin lähtöisin Australian parhaat viinit.

Menu Signature tarjoillaan Silja Serenaden ja Silja Symphonyn Bon Vivant –ravintoloissa sekä Tallinkin Gourmet-ravintoloissa. Nämä laivojen Fine dining –ravintoloiden ruokalistat muuttuvat vuodenaikojen sekä laivoilla vaihtuvien teemojen mukaan.

Château Tanundan maahantuoja Fondberg Oy:n sommelier Sanna Gullsten kertoo viinivalinnoista yhdistettyinä menun raaka-aineisiin.

Annos: kampasimpukka, juuriselleri, rucola, omena                           
Viinivalinta: Barossa Tower Pinot Grigio (10,90 euroa)
"Herkkä kampasimpukka ja makeahko juuriselleripyree tekevät hedelmäisen raikkaasta Pinot Grigiosta hyvän parin. Viinin piristävät hapot sopivat hienosti tälle kylmälle alkuruoalle. Vihreä omenaisuus annoksessa toistuu viinin aromimaailmassa."
 
Annos: poroduo, piparjuurta, vihanneksia                           
Viinivalinta: Chorus Cabernet Merlot (10,90 euroa)
"Tämä on hieno yhdistelmä. Erityisesti upean samettinen poronkielimousse pehmentää viinin tanniineita juuri sopivasti. Jopa hankala piparjuuri taipuu kokonaisuudessa täydelliseen viinin ja ruoan liittoon."
 
Annos: skreiturskaa, turskanmaksaa, pomeloa, hollandaise            
Viinivalinta: Three Graces Marsanne, Viognier & Roussanne (17 euroa)
"Runsaampi aromaattinen valkoviini sointuu täydellisesti tälle annokselle. Hollandaise-kastike tuo täyteläisyyttä annokseen ja toimii hienosti viinille, jossa runsaudesta huolimatta on upea raikas tasapainottava hapokkuus. Lisäkkeenä olevat pomelo ja  fenkoli antavat hienon aasinsillan kolmeen mausteiseen, viehkeään rhônelaiseen rypälelajikkeeseen."
 
Annos: merikrotti, punajuuri, kurpitsa, rapuliemi                                 
Viinivalinta: The Château Cabernet Sauvignon (23 euroa)
"Kalalle punaviini? Kyllä. Merikrotti on lihaisa ja erittäin maukas kala, joka sopii tälle elegantille ja hienon hapokkuuden omaavalle punaviinille mainiosti. Rapuliemi on tiukka ja siten auttaa viinin ja ruoan liitossa. Niinkuin myös punajuuri, joka sopii erinomaisesti kokonaisuuteen."
 
Annos: hirveä, ankanmaksaa, palsternakkaa                                          
Viinivalinta: The Château 100 yo Vines Shiraz (55 euroa)
"Arvokkaalle raaka-aineelle arvoisensa viini. Hirvi ja ankanmaksa kohtaavat tässä annoksessa täydellisesti intensiivisen tyylikkään Australian tunnetuimman lajikkeen, Shiraz'n. Viini on valmistettu rypäleistä, jotka käsinpoimitaan yli satavuotiaista köynnöksistä. Tämä takaa viinissä herkullisen ja runsaan maun, josta voi aistia luumua, mustikkaa ja lakritsaa. Nam."
 
Annos: karamelli, päärynä, suklaa, tyrni                                                    
Viinivalinta: The Château Botrytis Semillon (17 euroa)
"Illallisen jälkiruoan kruunaa jalohomeisista Semillon- rypäleistä valmistettu makea viini, jonka kompleksinen maku komppaa annoksen kanssa. Karamelli ja päärynä maistuu niin lasissa kuin lautasella. Tyrnin voimakas maku tasapainottuu hieman viinin kaverina. Miellyttävä yhdistelmä!"
 
Menu Signature on saatavilla Silja Linen Helsinki-Tukholma-reitillä 9.1.-3.6.2015. Menukokonaisuus viineineen maksaa 139 euroa (kanta-asiakkaille 125 euroa). Viinien hinnat ovat Silja Linen laivojen Bon Vivant-viinimyymälän hintoja.