Design-vinkit Tukholmaan


Risteile Siljalla päiväksi Tukholmaan ja tutustu design-kohteisiin shoppailun, kulttuurin ja arkkitehtuurin saralla. Nappaa talteen Helsinki Design Weekin design-vinkit Tukholmaan!
Katso myös video design-vinkeistä →

Vuonna 2005 perustettu Helsinki Design Week on Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali. Vuosittain syyskuussa järjestettävällä monialaisella festivaalilla näyttäytyvät muotoilun eri osa-alueiden lisäksi muun muassa muoti, arkkitehtuuri ja kaupunkikulttuuri.

Varaa Päivä Tukholmassa -risteily Helsingistä → Varaa Päivä Tukholmassa -risteily Helsingistä →

Usine

Entiseen makkaratehtaaseen kunnostettu ravintola avasi ovensa huhtikuussa 2015. Bistron puoli tarjoaa lounasta ja illallista ruotsalaisten klassikoiden ja ranskalaisen bistroruoan hengessä. Tilan toinen puoli, Poche 36 Tapas, keskittyy nimensä mukaisesti tapaksiin.


Osoite: Södermalmsallén 36–38
Avoinna: ma–to 11–23, pe 11–01, la 12–01, su 12–16

Lue lisää →

Haymarket by Scandic

Greta Garbo aloitti uransa 1920-luvulla trendikkään Pub-tavaratalon hattuosastolla. Muutama vuosi sitten samainen tavaratalo sulki ovensa ja rakennus muutettiin hotelliksi. Historiaa kunnioittaen Haymarket by Scandic on sisustettu art deco –hengessä ja yksi hotellin ravintoloista, Gretas, on täydellinen paikka aamukahville tai cocktaileille, vaikka ei yöpyisikään hotellissa.


Osoite: Hötorget 13–15

Lue lisää →

Pom & Flora

Pom och Floran ensimmäisestä kahvilasta Södermalmilla tuli nopeasti yksi kaupungin suosituimmista kahviloista. Nyt omistajat ovat avanneet toisen kahvilansa Vasastaniin. Jos uusi kahvila seuraa ensimmäisen jalanjälkiä, tänne jonotetaan lauantaiaamuisin nauttimaan avokadoleivistä ja hyvästä kahvista. Odengatanin kahvilan sisustuksesta vastaavat sisustussuunnittelijat Emma Olbers ja Maja Lindahl.


Osoite: Odengatan 39
Avoinna: ma–pe 7–17, la–su 9–16

Lue lisää →

Broms Karlaplan

Östermalmin sydämessä sijatseva Broms Karlaplan on auki aamiaisesta myöhään iltaan. Ravintolan yhteydessä on oma leipomo ja delimyymälä, joista voi ostaa herkkuja myös kotiin vietäväksi.


Osoite: Karlavägen 76
Avoinna: ma–pe 7–23, la 8–23, su 8–22

Lue lisää →

Dusty Deco

Vintage-huonekalujen keräilystä tuli ensin pop up –kauppa ja lopulta vakituinen myymälä. Klassikoiden lisäksi valikoimissa on uniikkeja löytöjä maailmalta sekä industrial-henkisiä huonekaluja ja sisustustuotteita. Myymälän lisäksi Dusty Decolla on verkkokauppa.


Osoite: Brahegatan 21
Avoinna: Ma–pe 11–18, la 11–15

Lue lisää →

Bodil Vintage

Bodil Vintage sijaitsee Midsommarkransin alueella, Södermalmin eteläpuolella. Ihastuttava alue on pienen metro- ja kävelymatkan arvoinen. Seudulla on useita pieniä liikkeitä ja kahviloita sekä Konstfack, Tukholman arvostetuin taideteollinen korkeakoulu. Bodil Vintagessa on pieni kokoelma vaatteita ja laajempi valikoima huonekaluja, pääosin 1950–1960-luvulta.


Osoite: Fridhemsgatan 64
Avoinna: to-pe 12–18, la–su 12–16

Lue lisää →

Asplund

Veljekset Thomas ja Michael Asplund perustivat Asplund-gallerian vuonna 1990. Kolme vuotta myöhemmin Asplundin ensimmäinen oma huonekalumallisto tuli myyntiin. Vuosien varrella Asplund on tehnyt yhteistyötä muun muassa nykymuotoilun huippunimien, kuten Tom Dixonin ja Jasper Morrissonin kanssa. Mallisto on skandinaavisen puhdaslinjainen.


Osoite: Sibyllegatan 31
Avoinna: ma–pe 11–18, la 11–16

Lue lisää →

Fablab

Södermalmilla sijaitsevan pienen kaupan valikoimissa on huolellisesti valittuja kosmetiikkatuotteita ja pieniä kodin esineitä. Putiikkia pitää stylisti ja lavastaja Johan Svenson, joka on työskennellyt useiden ruotsalaisten muotilehtien ja brändien kanssa.


Osoite: Bondegatan 7
Avoinna: to–pe 12–18.30, la 11–17, su 12–16

Lue lisää →

Sven-Harrys konstmuseum

Puiston laidalla Vasastanissa sijaitsee suuri kultainen rakennus. Kuuteen kerrokseen mahtuu kaksi kerrosta vaihtuvia näyttelyitä, ravintola, kauppa, asuntoja sekä ylimpään kerrokseen rakennettu muutaman huoneen kopio taidekeräilijä Sven-Harry Karlssonin kartanosta. Koko rakennuksen kiertävällä kattoterassilla on mittava pysyvään näyttelyyn kuuluva veistoskokoelma. Rakennus ja erityisesti kattoterassi ovat arkkitehtuuriltaan jo näkemisen arvoisia.


Osoite: Eastmansvägen 10–12
Avoinna: ti ainoastaan ennakkoon varatut ryhmät, ke–pe 11–19, la-su 11–17

Lue lisää →

Carl Eldhs ateljémuseum

Carl Eldh oli ruotsalainen kuvanveistäjä, jonka töitä voi nähdä ympäri Tukholmaa. Eldhin ateljee sijaitsee kaupungin laidalla, keskellä Bellevueparken-puistoa. Tunnelma ateljessa on upea: studion seinän kokoisesta ikkunasta tulvii valoa ja iso huone on täytetty veistoksilla, vedoksilla ja pienillä yksityiskohdilla. Museon vieressä sijaitsee viihtyisä ulkokahvila.


Osoite: Lögebodavägen 10
Avoinna: Avoinna: pääosin vain kesäkautena,
katso tarkemmin www.eldhsatelje.se.
Museoon pääsy vain opastetuilla kierroksilla.

Lue lisää →

Ett Hem

Kaupungin kaunein hotelli lienee Ett Hem. Alun perin yksityiseksi kodiksi rakennettu talo on sittemmin muutettu boutique-hotelliksi, jossa on kaksitoista huonetta. Hotellin sisustussuunnittelijana on toiminut brittiläinen suunnittelija Ilse Crawford. Hemin ravintolaan voi mennä kylään ja illallistamaan, vaikka ei yöpyisikään hotellissa.


Osoite: Sköldungagatan 2

Lue lisää →

Urban Deli

Urban Delissä aikaansa viettävät niin lapsiperheet, viereisten kortteleiden asukkaat kuin turistitkin. Ravintolassa voi nauttia aamiaista, lounasta, illallista tai vain lasillisen baaritiskillä. Ravintolan yhteydessä on luomu- ja pientuottajien tuotteita myyvä ruokakauppa.


Osoite: Nytorget 4
Avoinna: Su–to 8–24, pe–la 8–01

Lue lisää →

Kulturhusetin lasten ohjelma

Kun Tukholman kaupunginteatteri muutti vuonna 2013 saman katon alle Kulturhusetin kanssa, Kulturhusetista tuli kaiken kulttuurin kattava talo. Talosta löytyy teatterin lisäksi muun muassa gallerioita, kahvila, kirjasto ja vapaata oleskelutilaa. Myös lapsille löytyy runsaasti tekemistä. Lånelabyrinten (i Plattanrummet) -tilassa on lasten kirjasto ja verstas, jossa voi maalata, rakentaa tai vaikkapa laulaa. TioTretton on 10–13-vuotiaille tarkoitettu tila, jossa voi lukea ja hengailla aivan itse, sillä tilaan on aikuisilta pääsy kielletty.


Osoite: Sergels Torg
Avoinna: Lånelabyrinten (i Plattanrummet) ma 11–13.30, ti–pe 13–17, la–su 11–13.30
TioTretton (i Plattanrummet) ma 14.30–17, ti–pe 14–18, la–su 14.30–17

Lue lisää →

Puistot ja puutarhat

Tukholma on täynnä ihastuttavia puistoja ja puutarhoja. Kaupungin keskustasta löytyy esimerkiksi Humlegården ja Djurgårdenin saarelta Rosendahls Trädgård, jossa sijaitsee puutarhan ja kasvihuoneen satoa myyvä myymälä sekä kahvila.

Rosendahls Trädgård
Osoite: Rosendalsterrassen 12
Avoinna: Touko-syyskuu joka päivä 11–17, 
Loka-maaliskuu ti–su 11–16

Humlegård
Osoite: Östermalm, puistoon mm. Sturegatanilta

Mini Rodini

Vuonna 2006 perustetun lastenvaatemerkin tuotteista haaveilevat sekä lapset että aikuiset. Mini Rodinin perustaja Cassandra Rhodin on kuvittaja, mikä näkyy tuotteiden leikkisissä printeissä. Ekologiset materiaalit ja hyvä laatu näkyvät merkin saavuttaneessa suosiossa. Vaatteita 0–11-vuotiaille.


Osoite: Nytorgsgatan 36
Avoinna: Ma–pe 11–18, la 11–17, su 12–16

Lue lisää →

Acne Junior

Moni tietää Acnen, ruotsalaisten konseptimerkkien äidin, mutta harva tietää, että saman talon alle kuuluu myös Acne Junior. Mallistossa on vaatteita 1–14 -vuotiaille, mutta ennen kaikkea hauskoja ja persoonallisia leluja.


Osoite: Hökens Gata 8
Avoinna: Ma–pe 11–18, la 11–16

Lue lisää →

Iris Hantverk

Iris Hantverk valmistaa erilaisia kodin pienesineitä, pääasiassa perinteisellä tyylillä kodin ylläpitoon tarkoitettu harjoja. Kaikki harjat on näkövammaisten tekemiä ja tuotteita valmistetaan Ruotsissa ja Virossa. Myymälästä löytyy lisäksi kodintekstiilejä, keramiikkaa ja lasia. Merkillä on Tukholmassa kaksi kauppaa.


Osoite: Kungsgatan 55
Avoinna: Ma–pe 10–18, la 10–15

Osoite: Västerlånggatan 24
Avoinna: Ma–pe 10–18, la 10–16, su 12–16

Lue lisää →

Designgalleriet

Norrmalmilla sijaitseva galleria on keskittynyt erityisesti muotoiluun ja esittelee näyttelyitä nuorilta sekä jo vakiintuneimmilta tekijöiltä. Vaihtuvissa näyttelyissä nähdään muotia, teollista muotoilua, tuotemuotoilua, graafista muotoilua sekä taidekäsityötä.


Osoite: Kammakargatan 52
Avoinna: Ti–pe 11–18

Lue lisää →

Svenskt Tenn

Svenskt Tennin kankaat ja kuosit ovat ruotsalaisille kuin Marimekko suomalaisille. Vuonna 1924 perustetun yrityksen kuosit ovat värikkäitä ja kuviollisia. Valikoimassa on nykyään kankaiden lisäksi esineitä kodin jokaiseen huoneeseen. Stranvägenin päämyymälän yläkerrassa sijaitsee teesalonki, jossa voi nauttia iltapäiväteetä ja leivoksia.


Osoite: Strandvägen 5
Kaupan aukioloajat: Ma–pe 10–18.30, la 10–17, su 11–16
Teesalongin aukioloajat: Ma–pe 11–18, la 10–17, su 11–16

Lue lisää →

Granpa

Granpa on pieni konseptikauppa, joka myy ruotsalaisten merkkien mallistoja miehille ja naisille. Valikoimista löytyy lisäksi jonkin verran huonekaluja ja piensisustusesineitä. Södermalmin liikkeen vieressä on laadukas kukkakauppa Christoffers Blommor sekä iso kahvila ilcaffe, jossa on helppo pitää etäpäiviä tietokoneen kanssa tai tavata ystäviä.

Osoite: Södermannagatan 21
Avoinna: Ma–pe 10–18.30, la 10–17, su 11–17

Lue lisää →